Zehra, Suphi’nin patronunun kızı. İşler zorlaşacak gibi derken bir bakıyorsunuz Kızın babası Suphi’den iyi damat olacağına kanaat getiriyor ve aralarını yapıyor. Tabi babası Zehra’dan da sıkılmış olabilir. Neyse uzatmayalım bunlar bir şekilde evleniyor. Tam her şey yolunda diyorsunuz o da ne eve gelen bir hizmetçi bütün işleri bozuyor. Gelen hizmetçinin adı Sırrıcemal. Bu kadın o kadar güzel ki Zehra kıskanıyor. E ne yapsın kız doğasında var. Ama elinden de bir şey gelmiyor. Gel zaman git zaman Suphi Sırrıcemal’den hoşlanmaya başlıyor. İlk başlarda bu aşk gizli kalıyor. Ta ki Sırrıcemal hamile kalana kadar.
Sırrıcemal ve Suphi ayrı eve taşınıyor. Yine klasik bir şekilde iyi güzel geçiniyorlar. Ama Sırrıcemal’in neyi eksik demi bu sefer de o Zehra’yı kıskanıyor çünkü Suphi resmi olarak Zehra ile evli. Baskıları sonucu boşanmalarına sebep oluyor. Ama tabi Zehra bunu kendine yediremiyor intikam yemini ediyor. Ne de olsa eve alınan bir halayık parçası kocasını elinden aldı dokunur yani insana. Bu arada bahsetmeyi unuttum Suphi’nin bir de annesi vardı zavallı bir kadın. Suphi başka eve çıkınca o da ortalıkta kaldı.
Gelelim Zehra’nın intikamına. İntikam için araya birileri giriyor ne yalan söyleyeyim pek hatırlamıyorum önemli de değiller zaten. Eni sonu “Ürani” adında bir kadın çıkıyor. Kadının görevi Suphi’yi baştan çıkarıp malını mülkünü yemek ve nihayetinde ortalıkta bırakıp gitmek. Ortalıkta kalan Suphi de pişmanlığını anlayıp Zehra’nın ayaklarına kapanacak. İşte bütün plan bu. Ürani meydana çıkınca Suphi Sırrıcemal’i de terk ediyor. Sırrıcemal ise intihar ediyor. Planın ilk başlarında hem işyeri hem Ürani ile ilgilenen Suphi bir süre sonra ikisini beraber götürememeye başlıyor ve tabii ki salak bir birey olarak işyerinin başına işleri iyi bilen “Muhsin”i atıyor.
Bu süreç zarfında Ürani bütün gücüyle Suphi’nin parasını yiyor. Ürani iki şey yapıyor; para yiyor ve Suphi’yi kendine kul yapıyor. Eni sonu Suphi’nin kendine anca yetecek kadar az parası kalınca Ürani tekmeyi basıyor.
Ortalıkta kalan Suphi artık kuruş hesabı ile geçinmeye başlıyor. Ama o da intikam yemini ediyor. Sonuçta Ürani’nin yaptığı şeyler ortada. Bir gün iyice kafayı bulup Ürani’nin evden çıkmasını bekliyor. Ve Ürani ile beraber çıkan adamı oracıkta kamasıyla mefta ediyor. Tabi polis olayın peşine düşüyor ama Suphi’yi suçlu bulacak hiçbir somut delil bulamıyorlar ama salmak da istemiyorlar. Bu durumda Suphi’nin sürgün edilmesine kara veriliyor. Zehra olanları duyunca üzülüyor çünkü tıkır tıkır işleyen plan sona gelince istenileni verememişti.
Şimdi ölümlere gelelim. Zehra’nın yeni eşi Muhsin ölüyor. Sırrıcemal düşük yapmış ayrıca zaten intihar etmişti. Ürani ve yeni dostu da ölüyor. Suphi’nin annesi Münire Hanım’da sokaklarda biçare ölüyor. Onun ölümünü gören Zehra’da hastalanıp ölüyor. Tek ölmeyen kim? Suphi.
Kitap beklediğimden bile iyiydi diyebilirim. Eğer okumadıysanız böyle önemli bir eseri mutlaka okumanızı tavsiye ederim ZehraNabizade Nazım