Hithitler Ve Kadeş
2025 13. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2025 20:43
Hititler: MÖ 2000 yılından MÖ VIII. yüzyıla kadar Anadolu'da hüküm süren ilk büyük devlet Hattuşa: Hitit İmparatorluğu'nun başkenti. Çorum'un Sungurlu ilçesine 5 km uzaklıktaki Boğazköy'de bulunmaktadır. Tarhundaşa: Kadeş Savaşı sırasında Hititlere geçici olarak başkentlik yapan şehir *Bazı araştırmalara göre, Tarhundaşa'nın konumu, günümüzde Konya veya çevresi (özellikle Karaman ve Ereğli bölgeleri) ile ilişkilendirilmektedir. Bu bölge, Hitit Imparatorluğu'nun güney sınırlarına yakın olup savaş sırasında geçici bir başkent olabilecek stratejik bir konum sağlamıştır. Panku Meclisi: Hititler'de hem yasama, hem de yargı organı olan meclis Kadeş: Eski Suriye'de bir kent Kral Hattuşili: III. Hattuşili. II. Muvatalli'nin kardeşi. Hititlerin en hırslı, en güçlü krallarından biri. Kadeş Savaşı: MÖ 1290'lı yıllarda yapılan yeryüzünün en büyük ilk savaşı. Kadeş kentinin yakınlarında yapıldığı için bu adla anılıyor. Ramses: II. Ramses, Mısır Firavunu. Kadeş Savaşı'nda Mısır orduları komutanı. Kral Şuppiluliuma: Hititler'in en önemli krallarından biri. Ülke topraklarını genişletmiş, güçlü bir devlet yaratmıştır Kadeş Savaşı (MÖ 1274) Antik Çağ'ın en büyük ve en önemli savaşlarından biri olarak kabul edilir. Bu savaş, Hititler ile Mısırlılar arasında, Suriye bölgesindeki Kadeş kenti için yapılmıştır ve büyük orduların karşı karşıya geldiği ilk belgelenmiş savaşlardan biridir Kadeş Savaşı, dönemin en güçlü iki devleti olan Hitit İmparatorluğu (III. Muvatalli liderliğinde) ve Mısır İmparatorluğu (II. Ramses liderliğinde) arasında gerçekleşti. Bu savaş, her iki imparatorluğun da Orta Doğu'daki nüfuz mücadelesini temsil ediyordu. Tarihteki İlk Barış Antlaşmasına Yol Açtı: Savaşın ardından iki taraf, daha fazla çatışmayı önlemek için Kadeş Barış Antlaşması'nı imzaladı. Bu, tarihte kaydedilen ilk uluslararası barış anlaşmasıdır ve iki süper gücün savaşı bitirerek diplomasiye yöneldiğini gösterir. Kadeş Savaşı'ndan sonra Mısır ve Hititler arasında diplomatik bir dostluk dönemi başladı. Bu dostluk, tarihte bilinen en eski uluslararası barış anlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması ile resmileşti. Tarihsel bağlamda çok önemli bir dönüm noktasıydı. Bu antlaşma, yalnızca bir savaşın sonunu getirmekle kalmadı, aynı zamanda diplomasiye olan güveni artırarak, barışın önemini vurgulayan bir örnek oluşturdu.Antlaşma, Hitit kralı III. Hattuşili ve Mısır firavunu II. Ramses arasında, yaklaşık MÖ 1259 yılında imzalandı. Barışın ardından Hititler ve Mısırlılar arasında diplomatik İlişkiler güçlendi ve bu dostluğun bir göstergesi olarak II. Ramses, III. Hattuşili'nin kızıyla evlendi. Bu evlilik, iki halk arasında güçlü bir ittifak kurulmasına yardımcı oldu. Antlaşmanın bir kopyası, günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen kil tabletler arasında bulunmuştur. Ayrıca, Mısır'da Karnak Tapınağı'nın duvarlarında bu antlaşmanın hiyeroglif bir versiyonu yer alır. Kadeş Barış Antlaşması'nın kil tablet üzerindeki metni, 1906 yılında Çorum Boğazköy'de yapılan kazılarda keşfedilmiştir. Bu tablet, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca, antlaşmanın bir kopyası Mısır'da Karnak Tapınağı'nın duvarlarına hiyeroglif olarak işlenmiştir Bu antlaşma, tarihte bilinen en eski uluslararası barış anlaşmasıdır ve hem Mısır hem de Hitit İmparatorlukları için büyük bir diplomatik öneme sahiptir. Kitap Hitit uygarlığı üzerinde geçen bir hikayedir.Bu tarih üzerinde kurgulanmış olaylar gerçek kişiler ise kurgudur , mitoloji ve tarihin harmanlandığı,aşkın ,sadakatin savaşın, çaresizliğin,mücadelenin, geçmişin izlerini bulunduğu harika bir eser. Hem öğretici hem de etkileyici bir hikaye deneyimi sunuyor.Şiirsel bir dil kullanarak tarih ve edebiyatı bütünleştirmiş bizlere yazarımız.
Ninatta’nın BileziğiAhmet Ümit · Doğan Kitap Yayınları · 20066,5bin okunma