2025 12. kitabı
Okunma: 06 Mart 2025 15:46
Kadim Mısır tarihini incelemek için en iyi kitabın bu olduğunu söyleyemem. Daha derinlikli bilgi almak için başka kitaplara yönelmek gerektiğini düşünsem de verdiği özet bilgilerle kendimi bu konuda geliştirmeme sebep oldu bu kitap yine de. Çeviri kitap olması nedeniyle okumak oldukça zordu. Ve Mısır'ın ilk dönemlerine ilişkin çok az bilgi verilmiş kitapta . Mısır'ın Anadolu gibi istilalara açık bir yer olduğunu anlıyoruz kitapta. Çoktanrılı Mısır'dan müslüman Mısır 'a gelene kadar Yunan, Roma, Pers istilalarına sahne oluyor Mısır. 2025 eylülünde Mısır'a yapacağım seyahat nedeniyle o topraklara gitmeden Mısır'ın tarihini biraz incelemek gerektiğini düşündüğümden bu kitabı okmaya karar verdim ve kitaptan öğrendiğim El Ezher Camii, Tulunoğlu camii ve Kavalalı Mehmet Ali Camii ni göreceğim için mutluyum. Mısır'ın Arap fatihlerden önce Hristiyan olduğunu bu kitaptan öğrendim ( hala da bugün Mısır nüfusunun yüzde 10 kadarını bu kadim hristiyan Kıptiler oluşturuyor) Kitapta eski Mısır çoktanrıcılığı hakkında yine özet denilebilecek bilgiler mevcut. Kitabı okurken Mısır mitolojisini okuyarak Mısır çoktanrıcılığını daha iyi anlayabiliriz. (İsis ,Osiris,Seth, Neftis, Horus, Ra gibi Tanrılar hakkında bilgileri başka mitoloji kitaplarından takip ettim) Fatımilerin şii olduklarından ve şiiliğin İsmaili kolundan olduğunu öğrenmiş oldum. Eyyübiler i Memluklükler , Memlukluleri de Osmanlıların yıkmış olduğunu yine kitaptan öğrendim. Çeviri kitap olması nedeniyle tavsiye edeceğim bir kitap değil . Ve Mısır tarihine ilişkin yerli kaynaklardan bilgi sahibi olanlar varsa önerilere açığım. Bu konuda önerileri bekliyorum yani Mısır tarihini öğrenmek için güzel bir kaynak tavsiye edebilecek olan varsa sevinirim.
Kısa Mısır TarihiRobert L. Tignor · Say Yayınları · 202217 okunma