2025 İstanbul'unda "Yavaşlamak" ne mümkün?
2025 1. kitabı
Kemal Sayar’la yeni tanıştığımı söyleyerek başlamak istiyorum. Kitap hakkında yorum yazmadan önce herkes kitabın ne kadar iyi olduğundan ve mutlaka okunması gerektiği gerçeğinden bahsetmiş. Hiçbir olumsuz yoruma veya yapıcı eleştiriye rastlamadım. Özellikle Türkiye'nin hızlı kentleşme ve modernleşme süreçlerinin yoğun hissedildiği 2018 yılı için, doğru bir eleştiri sunuyor. Eğer okuduğum dönem 2018 olsaydı etkilenmem daha büyük ölçü de olurdu. Ancak 2025 yılında kitabı zar zor bitirdiğimi belirterek devam ediyorum. En büyük sıkıntım tekrara düşmesi oldu. Sanki karşımda gireceği sınava aşırı çalışmış ve bu yüzden bilgi kirlenmesi yaşayan bir öğrenci varmış gibi. Sınav kâğıdının başına sadece sorunun cevabını değil de tüm konuyu bildiğini ve bunu fark etmemi isteyen bir öğrenci oturmuştu adeta. (Zümrelerim beni anlıyordur?) Yavaşla, aynı mesajı farklı bölümler ve ifadelerle tekrar ederek uzattıkça uzatıyor. Bu, mesajın altını çizmeye yardımcı olabilir ancak kitabın okuma hızını yavaşlatıyor. Daha öz ve nokta atışı bir anlatım, dikkatimizi toplamak açısından etkili olabilirdi. Türkiye, 2018’de ekonomik kriz, şehirleşme ve yoğun politik gündemle hız kavramını sadece bireysel değil, toplumsal bir mesele haline getirmişti. Ancak Sayar, daha çok bireysel bir yavaşlama çağrısı yapıyor. Türkiye’de kadınların ve gençlerin hız ve stresle nasıl başa çıktığına dair daha detaylı bakış açılarına yer vermemiş. Kadınların ve gençlerin modern hayatla ilişkisini, hız ve stresin bu gruplar üzerindeki etkisini incelemek, kitabın toplumsal gerçekliğe daha fazla temas etmesini sağlayabilirdi. 2018 Türkiye’sinde kadınların iş gücüne katılım oranı ve genç nüfusun işsizlik gibi sorunları düşünüldüğünde, bu gruplar için daha kişiselleştirilmiş bir analiz faydalı olabilirdi. Bu eksiklere rağmen, Yavaşla kitabı, modern bireyin kendini sorgulaması için önemli bir başlangıç noktası sunuyor. Yavaşlamakla ilgili bir fikri olmayan İnstagram kullanmayanlar alıp kendilerini iyi hissetmek için bir adım atabilirler. Onun haricinde günümüz psikolojik sıkıntıların hakkında bilmediğimiz bir şeyi söylemiyor. Adeta yan komşumuz gibi” haberin olsun kızım bak gazete de okudum böyle böyle” diyor.
YavaşlaM. Kemal Sayar · Kapı Yayınları · 202013,2bin okunma