Puan vermedi·392 syf.··Beğendi
···Okunma: 23 Ocak 2025 00:00 Akıl ve Tutku, Jane Austen'ın ilk kitabı olmasına rağmen gayet başarılıydı benim nezdimde. İki kız kardeş olan Elinor ve Marianne, hayatın değişen şartları karşısında her zaman birlikte olmalarına karşın farklı karakterleriyle farklı eylemlerde bulunuyorlar. Elinor daha fazla aklın ve mantığın yolundan ilerlerken Marianne kendini kalbiyle yönetiyor ve duygularını uçlarda yaşıyor. Betimlemeler, psikolojik çözümlemeler, akıcılık gibi bakımlardan oldukça tatmin edici bir kitaptı. Karakter çeşitliliği ve farklı farklı insanların farklı farklı davranışlarını gözlemek çok keyifliydi. Devamlı olarak okuyucu kendi dünyasına çektiğini söyleyebilirim, ben okurken kendi hayatınızı unutup tamamen üçüncü bir kişi minvalinde orada bulunup izliyormuşsunuz gibi hissettiren kitaplardan epey hoşlandığım için bu kitabı da çok sevdim. Jane Austen zaten idolüm olan bir kadın keza 1700'lü yılların sonunda bir kadın olarak kitap okumasına bile iyi gözle bakılmazken üstüne bir de yazar olması ve de bu kadar başarılı bir yazar olup günümüzde İngiliz edebiyatının demir başlarından olması gerçekten takdire şayan. Ayrıca dilini özgün yapan bence satır aralarına ustaca gizlediği mizahı ile ağırdan eleştirilerini yaparken kullandığı zehir ve bunları kullanma dozu da tam tadında. Okurken kahkaha attığım bölümler de oldu insanların bu kadar acınası hale gelmelerine karşı duyduğum farkındalık sebebiyle üzülüp uzaklara daldığım kısımlar da. Okuyun canım tavsiye