2025 12. kitabı
Hoş bir vesileyle karşılaştığım bu kitap hem yazarın ilk kitabı hem de benim bu yazardan okuduğum ilk kitaptır. Kitap, karşılıksız bir aşka tutulmuş genç bir anlatıcının, sevdiği kadına duyduğu derin hayranlık, tutku ve acıyı içtenlikle dile getirdiği bir aşk güncesi niteliğindedir. Anlatıcı, sevgilisine olan arzusunu ve bu arzunun getirdiği ıstırabı, mitolojik imgelerle bezeli şiirsel bir dille ifade eder. Bu yönüyle eser, sembolizm akımının izlerini taşır ve okuyucuyu antik dünyanın erotik imgeleriyle buluşturur. Eserde, yaşam ve ölüm, varoluş ve aşk gibi evrensel temalar, genç bir yazarın perspektifinden derinlemesine ele alınır. "Yılan ve Zambak", Kazancakis'in edebi serüveninin başlangıcını görmek ve onun düşünsel evriminin ilk adımlarını takip etmek isteyen okurlar için önemli bir eserdir. Ayrıca, mitolojik ve sembolik anlatımları seven okurlar için de zengin bir içerik sunar. Böyle kitaplar okuduğumda ikili ilişkilerimizdeki hissiyatlarımızın ne kadar tatsız ve bayağı olduğunu düşünüyorum.
Yılan ve ZambakNikos Kazancakis · Can Yayınları · 2023340 okunma