Hey cesur yeni dünya
2025 9. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2025 04:00
Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley’in meşhur distopya romanı. Esasen ütopya kabul edenler de var. Kitap önce bir sunuş yazısıyla, ardından Huxley’in 1946’da yazdığı önsözüyle başlıyor. Kitaba hazırlandığımız bu iki yazıyı atlamadan kitaba başlamak bir şey kaybettirmez belki ama bu iki yazıyı okumak kitabı daha anlaşılır kılacaktır. Ayrıca kitap bitince bir de Son Söz var. Onu da okuyunca taşlar tamamen yerine oturuyor. Bu üç yazının kitapta yer alıyor olması kitabın yeterliliği bakımından değerlendirildiğinde “ Demek ki anlaşılması güç bulunmuş” düşüncesi geçiyor insanın aklından. 1932 yılında yayınlanan bir kitap için sosyal açıdan fazlasıyla isabetli öngörülere sahip. Yayınlandığı ilk zamanlar Zamyatin’in “Biz” romanını taklitle itham edilmiş. Benzerlik varsa da bence taklit değil Cesur Yeni Dünya. Çağından oldukça etkilenmiş olduğu muhakkaksa da o romandan katbekat iyi. Ama Orwell’ın 1984’ü kadar da değil. Kitap kolay okunuyor diyemem fakat anlaşılmazlar listesine de eklenemez. 1932 yılındaki bir okuyucuya nazaran bugünün insanı kitabı daha kolay anlayacaktır. Nitekim kitabın ana temalarından olan ‘Metalaşma’ ile biz geçmiş zaman insanlarından daha fazla muhatabız. Onlardan daha çok hak ediyoruz Tüketim Toplumu ifadesini. Ayrıca bizin çok daha fazla robotumuz var, daha çok duygusuz ve düşüncesiz insanımız. İyi ki okudum diyemesem de okumamış da olmak istemediğim bir kitaptı. Bana hitap etmedi. Hitap ettiği ve 10 puan alacağı sayısız okuru olacağından şüphem yok. Ütopya-Distopya sevenlerin mutlaka okumasını tavsiye ediyorum. Kitapla ve esenlikle kalınız.
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202173,2bin okunma