···Okunma: 08 Ocak 2025 22:49 Halide Edip'in okuduğum 3. romanıdır. Kitap kulübümüzde üst üste çok fazla savaş, esirlik konulu kitaplar okuyunca hem Türk Edebiyat'ı hem de aşk konulu bir kitap seçerek ilerledik. Elbette kitabı okuyunca aslında adı "Kalp Ağrısı" olsa da içeriğinde;
"kadınların iç dünyasını" derinlemesine inceleyerek dönemin toplumsal normlarına ve baskılarına karşı "eleştirel bir bakış açısı" sunuluyor. Halide Edip, karakterlerini "zengin bir psikolojik derinlik" ve "duygusal karmaşıklıkla" yaratmış, böylece biz okuyucunun empati kurmasını sağlamıştır. Roman, aşk, sadakat ve bireysel özgürlük temalarını işlerken, aynı zamanda "feminist bir bakış açısı" da sunmuş..
Yazım tarzı olarak Halide Edip’in dili son derece akıcı ve anlaşılırdır. Anlatım dili sade ama bir o kadar da etkileyiciydi. Karakterlerin duygu durumlarını ve düşüncelerini etkileyici betimlemelerle aktararak okuyucuyucu kendine çekmeyi başarmıştır. Romandaki diyaloglar doğal ve hayatın içinden olup, karakterlerin kişilik özelliklerini ve ilişkilerini başarıyla yansıtır.
Bu kitabı okumak, dönemin sosyo-kültürel yapısını anlamak ve kadın karakterlerin dünyasına adım atmak için değerli bir fırsat ki aslında günümüzde de hala kadın olarak her kesimde var olmaya devam ettiğimiz bir dönemde olduğumuzdan hiçbir şeyin değişmediğini de fark ettiriyor.
Karakterlere gelecek olursak;
Azize: En pasif karakter olup kendi kişisel gelişimi adına hiçbir şey yapmayan, hayatını aşk,evlilik ve ilgi üzerine daim eden bir karakter. Sadece dış görünüşe önem vererek dikkat çekmeye çalışan biraz da bencil ve çoğu şeyin farkında olup sırf sevilmek adına hayatını harcayan bir karakter.
Zeyno: Fikri ve ilmi olarak hayatını idame ettirmeye gayret gösteren dış görünüşten ziyade iç dünyasını zenginleştirmeye çalışan lakin aslında içten içe de dış görünüşünden dolayı kendisini yetersiz bulan az çok Azize'ye eleştirse de onun gibi olmayı da isteyen bir karakter. Hasan Bey'e aşık olunca iç dengesini kaybederek çok büyük bir içsel çatışma yaşamış tahsilli, kendini geliştirmiş de olsa böyle bir aşka düştüğü için maskara olduğu düşünürek çok büyük bir acı çekmiştir. Toplumda hem kadın olarak hem de ilim ve fikir sahibi olmaya çalışarak var olmaya çalışan ama duugusal yönden zayıf olduğu için yaptığı feragat tüm karakterlerin yaşamını değiştirmiştir.
Dora: En özgün, özgür ve tüm toplumsal norm ve baskılara rağmen kendi olabilen feminst bir karakter. Kitapdaki erkek karakterlerin özellikle de Hasan karakterin erkek olarak kendine hak reva gördüğü her şeyi bir kadın olarak kendinin de yapabileceğini söyleyerek erkek egemen toplumlarda var olan eşitsizliği eleştirmiştir.
Hasan: Sorumsuz, yaptığı hiçbir eylemin sonucu düşünmeden hareket eden, Dışardan güçlü bir erkek figürü çizse de içinde özgüvensiz ve korkak bir karakter.
Muhsin: Arkadaşının kızıyla evlenen bir karakter için söylenecek çok şey var elbette, kadın toplumda böyle bir şey yapsa taşlanır. Sırf egosunu ve içinde yaşadığı boşluğu kapatmak için kendinden yaşça küçük biri ile evlenmeyi hak gören, Rütbesi ve geldiği yer olarak her şeye sahip olabileceğini düşünürek hareket eden bir karakter yaş olarak olgun olsa da hala içinde yaramaz bir oğlan çoçuğu büyümemiş, kadını oyuncak misali gören egoist bir karakter.
Saffet: Bire bir toplumsal normlara uyum sağlamaya çalışan, mesleğini de almış ve de artık kendi seviyemde biri ile evlenip çoluk çocuğa karışıp gideyim tarzında bir hayat süren lakin içten içe duygusal bir karakter sevgisini, acısını dışarıya belli edemeyen ki doktor ve insanlara her yönden yararlı olmaya çalışırken kendine yararı dokunmayan bir karakter.
Bir aşk romanından ziyade benim için dönemin koşullarını ve kadın/erkek olarak toplumda yer edinmeye çalışan karakterlerin içsel çatışmlarına yer verilmiş duygu yoğunluğu yüksek bir eser...