Şair İhsan Raif Hanım
2025 5. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2025 15:46
Kitap, “Kimseye etmem şikâyet, ağlarım ben halime, Titrerim mücrim gibi, baktıkça istikbalime, Perde-i zulmet çekilmiş, korkarım ikbalime, Titrerim mücrim gibi, baktıkça istikbalime” dizelerinin yazarı, şair İhsan Raif hanımın hayatını anlatıyor. İhsan Raif hanımın tuttuğu günceler, yazdığı notlar sayesinde bazı bölümler şairin ağzından aynen aktarılmış. Raif Paşa’nın konaklarda, özel hocalarla büyüyen kızının hüzün dolu ilk evliliği ve akabinde hep sevgiyi, aşkı arayışını sürükleyici, bir o kadar şairane dille anlatıyor yazar. İhsan Raif hanımın hayatı ile birlikte 19. yy sonları ve 20. yy başlarındaki Osmanlı aydın kesiminin yaşam tarzı, edebiyat camiasının dünyası da anlatılıyor. Savaş dönemi Osmanlı devletinde halkın çektiklerini düşününce, İhsan Raif hanım ve ailesinin savaşa olan uzaklığı(düşünce dünyasında değil, beden olarak), Avrupa seyahatlerine çıkabilmeleri, o dönemde de sıradan halk ile saray eşrafı/aydın kesim arasındaki farkı gözler önüne seriyor. Belki önemsiz bir ayrıntıdır ancak kitapta beni en çok düşündüren kısımlardan oldu diyebilirim. Lakin bu İhsan Hanımın vatan sevgisine, İslama olan düşkünlüğüne asla gölge düşüren bir durum değil. Daima vatan ve İslamın kutsallığına önem vermiş bir şair hanım. Aradığı aşkı, sevgiyi tam bulmuşken hayatı yeniden hüzünle doluyor. Şairler ve yazarlarla olan muhabbetlerinin arasında yer alabilmeyi çok isterdim. Edebiyat okumayı, şairlerin dünyasına dalmayı seviyorsanız kesinlikle severek okuyacağınız bir kitap.
Kimseye Etmem ŞikayetMehmet Öklü · Doğan Kitap · 201336 okunma