2025 5. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2025 10:06
En baştan bu incelemenin spoilerlı bir inceleme olacağı konusunda uyarı vermekle başlayacağım. Klasikler arasında Tolstoy'un imzasını taşıyan her esere pozitif bir önyargıyla başlarım. Ancak dürüst olmak gerekirse bu kitap için bu önyargıdan yoksun başladım. Gerek uzunluğu, gerek Anna karakterinin benim kişisel olarak biraz uzak hissettiğim birisi olmasıyla ilgili olarak kitabın ilk yarısının yavaş ve verdiğim zamana acaba değecek mi endişesiyle geçtiğini içtenlikle ifade edebilirim. Ancak daha sonra Tolstoy'un Anna karakterini gerçek bir psikoloji üstadı gibi yazması beni en hafif tabiriyle cezbetti. Anna karakterini detaylıca okuyup değerlendiren bir insanın histeri ve borderline anlamında hatrı sayılır bir düzeyde bilgi sahibi olacağını düşünmekteyim. Histerik tutuma sahip insanlara karşı kişisel hayatımda önyargı taşıdığımı fark ettiğim bu günlerde bu kitabı okumak bana çok güzel şeyler kattı. Gerek bir insan gerek bir Psikolog olarak bu önyargımı değiştirmek amacıyla Anna benim için bir düzeyde ayna oldu diye düşünüyorum. Ki intiharı da yine sevilmediğini düşündüğü bir anla alakalıydı. Bu örnekteki gibi insanların sevgiyi hangi tarlaya ekip biçmeyi beklediği çok ama çok önemli. İkinci olarak ilgimi çeken karakter Levin idi kesinlikle. Tolstoy'un İtiraflarım kitabında gördüğüm düşüncelerine benzer düşünceleri vardı. Yazarın buradaki çatışmalarını bu karaktere yansıttığını, çözümü de tıpkı kitapta kendi adına bulduğu çözümle yaklaştığını görmek beni etkileyen başka bir detaydı. Aşk üçgenindeki karakterlerin hepsinde bir şeyler bulmak, hepsini anlamak; kimin haklı kimin haksız olduğunun ayırdını etmenin belli bir yerden sonra zorlaşması... Bu kitabı gözümde değerli kılan çok ama çok şey oldu. İyi ki okumuşum.
Alıntı
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,6bin okunma