2025 5. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2025 16:28
Bazı yazarların çok okunmaması, hatta yeteri kadar duyulmuş bile olmaması beni üzüyor. Bu yüzden bazı kitapları özellikle bulup buluşturup, okuyup öyle geliyorum buralara. Kıyıda köşede kalmış öyle güzel kitaplar var ki edebiyatımızda... İşte "Şair Öldü" de o kitaplardan biri. Daha önce Sibel K. Türker'den "Hayatı Sevme Hastalığı"nı okumuş ve çok beğenmiştim. Tıpkı o kitap gibi bunda da kalabalıklar içinde hissedilen yalnızlıklar söz konusu. Ama bu kez bambaşka dünyalarda... Ersin, 22 yaşında bir genç kız. Çok akıllı, yaşından olgun ve hayata 1-0 yenik başlayanlardan. Ankara'da hukuk fakültesinde okuyor ama adalete inancı yok. Birlikte yaşadığı annesi ve ablası birer klinik vaka. Ahlak yoksunu, para düşkünü iki kadın. Ersin onlar gibi olmamak için bir hedef belirlemiş kendine ama o hedefte yürürken, hep çizginin sağına soluna taşıyor adımları. Bir türlü dengeyi kuramıyor, bir dikiş tutturmak istediği çivisi çıkmış bu dünyada her gün umudunu tükete tükete yaşayıp gidiyor. Derken Elif'le tanışıyor bir gün. Taban tabana zıt iki karakter; aile hayatları, çevreleri, yetiştirilme tarzları, hayattan beklentileri, dünyaya baktıkları pencereler... Her şeyleri o kadar farklı ki, bir tek şey hariç: Yalnızlıkları. Genel olarak her yaştaki kadın karakterlerden ve onların yalnız başlarına olan yaşam mücadelelerinden bahseden, esas derdi kadına yapılan haksızlıklar, kadının yaşadığı hayal kırıklıkları, kadın üzerindeki baskılar, kadının topluma olan yabancılaşması, yani aslında başlı başına "kadın" olan çok başarılı bir roman okudum. Ersin, Yeşim, Şengül, Elif... Her birinin hikâyesi kırık dökük... Ayrıca 90'lı yılların sonlarında gündemi epeyce meşgul eden türban sorunu, toplumdaki kutuplaşma, etiketleme, şekilcilik ve önyargılara da taşlamalarda bulunmuş yazar. Bir yanda mutaassıp bir ailede yetişen bir genç kızın yalnızlığını, diğer yanda ahlakî çöküntü içinde akıl sağlığını korumaya çalışan bir başka genç kızın dramını gözler önüne sermiş. Sahaftan bulup aldığıma değen bir kitap oldu kesinlikle. ️ Kitaptan en sevdiğim alıntıları sizler için derledim, kaydırarak bakabilirsiniz. Tüm kitaplarını okumak istediğim bu yazarı ve bu kitabını çokça tavsiye ediyorum.
Şair ÖldüSibel K. Türker · Can Yayınları · 201258 okunma