2025 7. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2025 17:45
Mîna Urgan'ın Shakespeare ve Hamlet'i, Shakespeare'in yaşamöyküsüyle birlikte soneleri ve bütün oyunları, özellikle de Hamlet üzerine ayrıntılı bir incelemeyi içeriyor. Hem konuyla ilgili uzmanlara hem de Shakespeare meraklılarına hitap eden titiz bir çalışma. Zengin bir birikimi son derece rahat bir dille sunan Shakespeare ve Hamlet, tüm yazın severler için gerçek bir başvuru kitabı. Mîna Urgan, kitabının “Shakespeare’in Şiir ve Soneleri” bölümünde, Shakespeare çevirmenin zorluğuna, dahası nerdeyse “olanaksızlığına” değiniyor: “… onun oyunlarının hem biçimi, hem de özü şiirdir ve yazdıklarında şiirle tiyatro eşsiz bir uyum içinde bütünleşir. Shakespeare herhangi bir dile çevrilince, değerinin en azından yarısının yitirilmesinin nedeni de budur. (…) Gerçi tiyatro yazarı Shakespeare’i başka bir dile çevirebiliriz. Ne var ki, bu tiyatro yazarıyla kaynaşmış olan şair Shakespeare’i başka bir dile çevirmenin yolu yok gibidir.” Mîna Urgan yalnız kendi eleştirilerini değil diğer insanlarında William Shakespeare ve eserleri hakkındaki eleştirileri bize sunuyor. Shakespeare'e ve eserlerine ilgi duyanların okuması gereken bir inceleme olduğunu düşünüyorum.
Shakespeare ve HamletMina Urgan · Yapı Kredi Yayınları · 2014216 okunma