Kertenkeleler zararsızdır evladım. Sana bir şey yapmazlar. Hatta faydaları bile vardır. Börtü böcek yerler. Ne gerek var şimdi, koşturma peşinde....
...gibi sözlere aşınadır kulaklarımız. Zararsız olduğunu bilsek de istemeyiz olduğumuz yerde dolanmasını. Biraz korkarız sanki. Biraz da güç göstermek isteriz üzerinde ya, eziversek savaş kazanmış gibi hissederiz zannederiz. Ama o savaştan hep de vazgeçeriz. Iyi ki de vazgeceriz. Zararı yoktur aksine faydası vardır. Börtü böceği yer.
️Birbirine, bulutların sürtünmesinden doğan kıvılcımlarla bağlı altı öykü yer alır bu kertenkelenin savunmasında. Sessizce, kocaman gözlerini bu altı öyküye devirmiştir ve yozlaşmanın, ahlaksızlığın içinde haksızlığa uğrayanın savunmasıdır sanki varlığı da.
Kaybettiğin östrojenden kaynaklı bir kıl çıkar çenende. O kılı söküp atarsın da seni görmeyeni söküp atamazsın o yaşlarda.
Üzerinden altı sıfırı atarlar tıpkı utançlarını attıkları gibi. Ama sen, hayatın sana gösterdiği utançları bir bantla yapıştırırsın orta yerine de onurunla bir çerçeveden gülümsersin o bedbaht hayatına.
Yakarcalar tüm vücuduna saldırmışken sen sadece kendinden emin görünüp kaşınmayana inanırsın. Küçücük bir don ısıtmaz belki mabadını ama senin için gayret eden bir kalp ısıtıverir bedenini. Rapunzel"in saçlarına yükledikleri mânalar senin yüzünü kızartırken, Ağustos Böceği'nin sanatçılığının kıymetsiz görülmesiyle bir yerlerin hâli gelir aklına.
Bir ödevi hazırlayacağın en ilginç yeri bulursun da insan cinsinin doğurduğu iğrenç fetişistliğe bir çözüm bulamazsın.
Ama en çok dokunan öyküsü "Çapkın" dır. Bir kelam edemem hakkında. Toprağı daha kurumadı çünkü.
Dünden bugüne ülkem. Halleri. İnsanı. Geleni. Gideni. Bir kertenkele savunmasıdır. Zararsızdır. Hatta faydası bile vardır. Börtü böceği daha iyi görürsünüz.
Bülent Bey'in ilk öykü kitabı. Bir ilk için fazla iddialı. Sanatının gücü satırlarına da yansımış dedim. Kaleminiz daim olsun. Biz de keyifle okuyalım.
#ilkaycabiryorum #kitap #kitaptavsiye #okuduklarım #kitapyorum #tavsiyekitap #bookstagram #keşfet #BülentEmrahParlak #KertenkeleSavunması #k:251055emrak Bülent Emrah Parlak