2025 6. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2025 21:10
•Merhaba sevgili okur dostlarım! Samimi kalemleri okumaktan hepimiz ayrı bir keyif alıyoruz diye düşünüyorum. Bugün de yine sok derece bizden bir eser ile geldim. •Gerek yazarın tarzı gerek konumuz olsun gayet keyifliydi. Bizi yormayan fakat insan tiplerini bir kez daha incelediğimiz bir eserdi benim için. Gelelim kitabımızın konusuna… •Sivas’ın bir köyü olan Yamalı Köyü, tabiri caizse ‘saf’ ya da ‘masum’ insanlarla doludur. Ette sütte işi olmayan, zaten olsa da anlamayan, yokluk içinde yaşayan insanlarıyla bilinir. Tabii bir de bu köyün isminin bir anlamı vardır. Yamalı Köyü, peki nereden geliyor bu “Yamalı” ismi? •Eğer herhangi bir başka yerde kıyafeti yamalı birisini görüyorsanız, bilin ki o Yamalı Köyü’ndendir. Öyle yokluk çeker ki insanlar, yama yaptıkları yerler de eskimeye başlayınca yeni bir yama yaparlar. Halkı böyle yoksul, böyle zor durumdadır. Akşam olduğu vakit köyde bir ışık bulunmaz, herkes kendi kabuğuna çekilir köy ahalisi sessizleşir. •Bir de hikayemizin ağası var. Kim bu ağa? Kara Konak’ın sahibi Yağmur Bey’dir kendileri. İyi de o ne alaka derseniz, işte bu Yamalı Köyü’nün kara belası derim size… •Bir gün köy halkında Mahmut elinde sikkeyle gelir. Fakat Yağmur Bey bu sikkenin ne kadar değerli olduğunun bilincindedir. Hiç çaktırmadan bu saf adamı kandırır sikkeyi alır ve bozdurmak için Ocakçı Mıstık’ın yanına koşar. Aldığı parayı görünce derhal bu yeri Yamalı Köyü sakinlerinden Mahmut’un elinden alır. Hiçbir şeyden haberi olmayan Mahmut tabii ki çok çok cüzi bir fiyata bu arsayı satar. Fakat şaşırmadan da edemez. Öyle ki bu arsa taşlarla kayalarla doludur, eksen ekilmez biçsen biçilmez… •Bir sikke, iki sikke, beş sikke derken… İşler terse dönmeye başlar. Yağmur Bey tüm bu sikke paralarını yine kumara kaptırınca borçlu bir şekilde hayıflanmaya başlar. Ferman Bey’e borçlanan bu adam ödeyemez. Sonrasında Ferman Bey oğluna Zemheri isminde bir kızı ister. Fakat işler hiç iyi gitmez. Zemheri kaçıyor ve ardından olmayan kalmıyor. •Konuyu öyle güzel işlemiş ki yazarımız, tebrik etmeden geçemeyeceğim… Karakterlerin düşünce yapıları veyahut başvurdukları yollar da son derece bizdendi. Okurken “bu ne alaka” demediğim için ayrı samimi geldi diyebilirim. •Bu köydeki insanları ve tüm anlattıklarımın devamını merak ediyorsanız kitaba mutlaka bakmalısınız dostlarım. Kitapla kalın!
Hayat ve İnsan
Yamalı YüreklerAbdullah Küçükkaya · Morena Yayınevi · 2024138 okunma