2025 7. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2025 20:35
Bir binanın depo kısmında doğan on üç kardeşin en zayıf olanı Firmin, diğer cinslerinin aksine entel bir faredir. Aç kaldığı zamanlar önce kitap sayfaları yemeye sonra kitapları okumaya baslar. Binanın ikinci katinda bulunan kitap dükkânı onun en sevdiği mekandır, sahibi Norman da en sevdiği kişi. Norman'ın 'da kendisini sevdiğini düşünüyordu ona verdiği yiyeceğin fare zehiri olduğunu anlayana dek. Norman'dan sonra yazar Jerry en iyi dostudur. Jerry her ne kadar Firmin'in konuştuklarını anlamasa da onunla yaşamaktan hoşlanır. Firmin müzikali, tiyatroyu, sinemayı çok sever,biraz da sapık olduğunu itiraf eder. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Boston'da Scollay Meydanının yıkılmasıyla kitapçı dükkanının olduğu bina da yıkılır.Firmin'in artık entel olma, okuma iştahı da kalmaz. Kitapta Firmin'in bakış açısıyla birçok eser isimlerine, yazar isimlerine, sinema,tiyatro, müzik alanında klasikleşmiş eserlere rastlıyoruz. Firmin'e göre Hemingway en iyi yazardır. Dostoyevski, Strindberd de sevdiği yazarlardandir. Ayrıca Lady Chatterleyin Sevgilisi, Roberto Louis-Dr Jekyl Mr .. Gaston Leroux- Operadaki Hayalet, Jean Gemet- Çiçeklerin Meryem Anası, Henry Miller- Yengec Dönencesi, William Blake- Masumiyet ve Tecrübe Şarkıları, Pierre de Marivaux- köleler Adası, Alfred de Musset- Mariannenin Kalbi, Joseph Conrad-Karanligin Yüreği, John Keats -Ormanda Unutulan Askerler, Mark Twain - Tom Sawyer, Huckleberry Finin Maceraları, Kenneth Grahame- Sogutlukteki Rüzgar, August Strindberg- Gizli Günlük, Thomas Hardy-Tess, Daniel Defoe- Veba Yılı, Anne Frankin Hatıra Defteri vb. Kitapta geçen Firmin'in sevdiği veya bir şekilde üzerinde görüş belirttiği eserler.
FirminSam Savage · Özgür Yayınları · 2009738 okunma
Kitapların ismi ve farenin bakışından onlara olan görüşleri oldukça ilgini çekti. Okuyacaklarıma ekledim. Teşekkür ederim