Puan vermedi·328 syf.····Okunma: 31 Ocak 2025 18:37 Kitapta genç kalmanın sırlarını anlatıyor diyebiliriz, aslında hepimiz bunları biliyoruz ama çoğu insan hayatına sindirmiş değil. Genç ve sağlıklı bir hayat için şunlar gerekiyor:
* Yeterli Uyku
Uyku en önemlisi. Ama bu uyku karanlık ve sessiz ortamda olmalı. Öünkü tamamen karanlık ve sessiz bir ortamda hücreler gençleşiyor ve yenileniyor, uyku esnasında aç olmak gerekiyor çünkü eğer tok yatarsınız ya da bir şey yiyip yatarsanız vücut bunun için bir efor sarf eder yani sizin hücrelerinizin gençleşmesi için çalışmaz, bu arka planda kalır.
Ve vücudun yenilenmesi dinç olması için eğer soğuk suyla duş almalıyız, yapamıyorsak bile en azından duşumuzun sonunda soğuk suyla kısa bir süre yeterli.
* Işık
Çok çok önemli. Çünkü ışık da beyne sinyaller veriyor ve bizim hücrelerimizi, metabolizmamızı, vücut sağlığımızı yönlendiriyor. İşte teknoloji akıllı telefonlar televizyonlar bunun için çok çok tehlike arz ediyor. Belli saatlerde ve gece özellikle yatmadan iki üç saat önce bakmayı kesmemiz gerekiyor. Evde sarı ışık kullanmak gerekiyor hatta gün ışığı. Beyaz ışıktan kaçınmak gerekiyor hatta kırmızı ışığı öneriyor ve ışıklar yerde olacak, tavandan inmeyecek.
* Sağlıklı Beslenme
Zararlı besinlerden uzaklaşmak protein ve sebze odaklı beslenmek, düşük ısıda yemekleri pişirmek, karbonhidratı azaltmak. Beslenmede en önemli nokta ise şeker ve undan uzak kalmak.
* Egzersiz Yapmak
Hareketsiz bir yaşamda siz kendinize daha da aslında işkence yapıyorsunuz. Vücudunuz egzersiz yaptığınızda hücreleriniz ve siz yenileniyorsunuz, kaslarınız gelişiyor, kas dolgunluğu ve gelişme olduğu için vücut yaşlanmayı algılamıyor, yaşlanmıyor diyebiliriz çünkü yaşlanmada en belirgin özelliklerden biri ve kasların küçülmesi hareketsizliğin gelmesidir. Yaşlandıkça da hastalıklara davetiye çıkarırsınız.
* Sigara içmemek ve alkolü azaltmak
* Mutlu bir hayat sürmek yani stresten uzak olmak
* Sosyal çevre
Arkadaşlarınız ve görüştüğünüz kişiler nasılsa siz de onlara benzemeye başlarsınız, örneğin sigara içiyorsa zarar görürsünüz, meyillendiğiniz şeyler aynılaşır. Tıpkı görüştüğünüzde tatlı yemek isteyen bir arkadaşa uyma davranışı göstermek en basit örneği. Zaten sigara içenlerin çoğu da böyle başlamadı mı? Mirror effect, ayna yansıması :)
Özetle bunlar daha doğrusu Ayşegül Çoruhlu diyor ki 2030’a kadar kendinize çok iyi bakın, yani en iyi halinizde olun ve ölmeyin. Çünkü o zaman gençleşme formüllerinin artık sürüleceğini söylüyor hatta geriye dönük yaşın olacağını insanların daha da gençleşeceğini söylüyor. Buna örnek de fare deneylerinde genç farelerden kan alınıp gen değiştirilerek yaşlı farelere enjekte ediliyor ve yaşlı farelerin gençleştiği görülüyor. Bunu yaptıranlar varmış. Hatta şu an kan depoları bulunuyor, yani gençlerden alınan kanlar depolanmakta.
Sonuç olarak önlem almayıp rastgele yaşayanlar vücut asla unutmuyor :) Genetik de önemli.