2025 2. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2025 21:35
Merhaba.. ikinci kitap incelememle karşınızdayım.. :) Dostoyevski - Ezilenler kitabının tema ve konusunu, anlatım tarzı, karakterleri, romanın güçlü ve zayıf yanlarını sırasıyla ele alacağım.. Roman, genç yazar İvan Petroviç’in gözünden anlatılır. İvan, Nataşa ile Alyoşa ve onun zengin, zalim babası Prens Valkovski arasındaki çatışmaların ortasında kalır. Aynı zamanda, masum ve acınası bir karakter olan Nelly’nin trajik hikâyesi de romanın önemli bir parçasıdır.. Romanda, toplumsal adaletsizliğe; zenginler ve fakirler arasındaki uçurumu, aristokrasinin bencil ve yozlaşmış yanlarını eleştirir. Fedakârlık ve Aşk; karakterler, aşkları uğruna büyük fedakârlıklara katlanır. Özellikle İvan ve Nataşa. Aşağılama ve gurur; Ezilenlerin psikolojisini, gururlarını koruma çabalarını dostoyevski muazzam bir şekilde ele aldı.. Ezilenler, Dostoyevski’nin büyük eserleri kadar felsefi açıdan derin olmasa da, onun edebi yolculuğunda önemli bir basamaktır. Hem toplumsal hem de psikolojik temalarıyla dikkat çeker. Roman, daha sonra Suç ve Ceza, Budala ve Karamazov Kardeşler gibi eserlerde zirveye ulaşacak olan Dostoyevski’nin insan ruhuna dair büyük gözlemlerinin erken bir örneğidir... Bu örnekleri karakterleri inceleyerek görebiliriz; İvan Petroviç; Anlatıcı olarak karşımıza çıkar, Dostoyevski’nin kendi deneyimlerinden izler taşır. Güçlü bir iradesi olmamakla birlikte güçlü gözlem gücü olan duygusal bir karakterdir. Nataşa; Saf, fedakâr genç bir kadın. Ailesine karşı çıkarak sevdiği adamla kaçar ancak mutsuzluğa mahkumdur. Prens Valkovski; Dostoyevski'nin tipik bir kötü kahramanıdır. İki yüzlü, manipülatif ve çıkarcı bir adam. Nelly; Romanın en trajik karakteri. Annesinin ölümünden sonra acılar içinde büyüyen bir kız çocuğu. Dostoyevski’nin merhamet temalarına derinlik katıyor.. Alyoşa; tipik bir insan karakteri. Durmadan kendini kanıtlayan bir karakter. Dostoyevski’nin insan ruhunun karmaşıklığını ve içsel çatışmalarını, özellikle de toplumun alt sınıflarındaki bireylerin yaşadığı ezilmişlik duygusunu ustalıkla işlediğini düşünüyorum. Bu anlamda, eser hem dönemi hem de evrensel insan deneyimi açısından güçlü bir yansıma. Dostoyevski'nin zengin psikolojik tahlilleri, karakterlerin içsel dünyalarındaki çelişkilerle birlikte toplumsal yapıyı da eleştirmesi, kitabı sadece bireysel değil, aynı zamanda toplumsal bir eleştirinin aracı yapıyor. Bunu en iyi şekilde İvan ve Nataşa gibi karakterlerin içsel çatışmalarında görüyoruz. Bir bakıma, Ezilenler, hem bir otobiyografik çıkarım hem de felsefi bir derinlik taşıyor. Kitapta derin bir acı, ancak aynı zamanda büyük bir insanlık dramı var..
EzilenlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202223,8bin okunma