2025 3. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2025 23:24
Birkaç ay önce tiyatro da izlediğim ve oldukça eğlendiğim bir oyundu "Cimri".Şimdi ise kitap olarak aynı haz ve mizaha ulaşmış oldum(biraz ters iş oldu benimkisi) Bu eserinde olanca Cimriliği,katı ve zalimliğiyle bir varyemez olan etrafındakilere de adeta kan kusturan Harpagon ve ailesinin hikayesi ve ilerleyen olay gelişen tesadüfler neticesinde bir dram ortaya konur olanca mizahıyla. Molière'e gelecek olursak kendisi Shakespeare den sonra insan gerçekliğine derinlemesine nüfus eden bir tiyatro yazarı olarak görülüyor.Komediyi ciddileştirerek ama gülünçlüğü de kaybettirmeden ciddileştirerek yeni bir akım oluşturuyor Shakespeare in tragedyaya halk şakalarını da katarak ulaştığı gerçekçi tiyatro ya Yeniçağa dramına ulaştığı gibi. Hayatı olarak baktığımızda hem saray hem de halk ile içli dışlı olmuş her iki tarafla da ilişki kurmuş bir tiyatro yazarı,oyuncusu olarak Saray ile şehir, aydın kesim ile halk arasında bağ kuracak her iki kesimi birbiriyle buluşturacak her iki kesimin de anlayabileceği eserler ortaya koymuş.Bu yönüyle kendisinden daha usta olan saray kadrosunda olan Racine ve Corneille den daha etkin ve yaygın bir tiyatro ortaya koymuş.Hayatını tiyatro ya adamış yazar ve tiyatro ile ölmüş. Okuması da izlemesi de güzel bir eserdi.Tiyatro suna gitme şansınız olursa izleyin derim, çeviri ve sunum olarak güzel bir deneyim olacaktır.
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202228bin okunma