Jean Teulé’nin İntihar Dükkanı, karamsarlığın norm haline geldiği, umudun neredeyse bir hastalık gibi görüldüğü distopik bir dünyayı anlatıyor. İnsanların intiharı bir kaçış değil, adeta kaçınılmaz bir son olarak kabul ettiği bu evrende, Mishima ailesi nesillerdir intihar malzemeleri satarak geçimini sağlamaktadır. Müşterilerine ölüm garantisi veren, umutsuzluklarını besleyen bu aile, varoluşun en karanlık noktalarında dolaşan bir iş modeli kurmuştur. Ancak her şey, ailenin en küçük ferdi olan Alan’ın doğumuyla değişmeye başlar. Alan, diğerlerinin aksine içinden taşan bir yaşam sevinciyle doğmuştur. Her daim gülümseyen, umut saçan, en karanlık anlarda bile ışık arayan bu çocuk, ailenin ve hatta tüm dünyanın alıştığı gri atmosferde bir anomali gibidir. Onun bu neşesi başlangıçta bir tehdit olarak algılanır, çünkü ailenin düzenini bozmaktadır. Anne ve baba, Alan’ın karamsar olmasını sağlamak için çabalar, onu da sisteme dahil etmek isterler. Ancak Alan’ın neşesi bulaşıcıdır. Zamanla dükkânın havası değişmeye başlar, müşterilerde bile bir farklılık görülür. Önce küçük detaylar fark edilir: Daha az müşteri gelmeye başlar, dükkândan çıkan bazı insanlar ölmek yerine yaşamayı tercih eder. Alan’ın umudu, alışılmış umutsuzluğu sorgulatır. Kitap, ölümün metalaştırıldığı bir dünyada, yaşamın ne kadar değerli olduğunu sert ama ironik bir dille anlatıyor. Teulé, insanın umutsuzluğa sürüklenmesini, mutsuzluğun bir pazara dönüşmesini ve bu düzenin kırılabilirliğini Alan karakteri üzerinden sorguluyor. Tüketim toplumunun sadece maddi değil, manevi anlamda da insanı nasıl içine çektiğini gösterirken, belki de en sert eleştiriyi, umudun bile bir tehdit olarak algılandığı bir dünyaya yapıyor. Kitabın sonunda gelen büyük ters köşe, baştan beri inşa edilen karamsar atmosferi sarsarak okuyucunun düşüncelerini yeniden şekillendiriyor. Çünkü belki de en büyük devrim, en küçük bir umut kırıntısıyla başlayabilir.
İntihar Dükkânı
İntihar DükkânıJean Teule · Sel Yayıncılık · 202417,7bin okunma