Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 02 Şubat 2025 23:00 Bir rastlantı ile tanıştım kitapla. Kitapla tanışana kadar Rick and Morty isimli çizgi filmin varlığından da haberdar değildim. Neyse öğrenmenin sonu yok.
Kitap elbette çizgi filmden yola çıkarak anlatıya başlıyor ve Rick and Morty'nin yaşadıkları üzerinden bilim ve felsefe arasında paralellikler kuruyor. Bu denli bir kitabı yazmak elbette zor iş. Yazar hakkında detaylı bir bilgiye ben ulaşamadım fakat birikimli biri olduğu kesin. Tabi sahip olduğu tüm birikimi hızlıca aktarma hevesiyle okuyucuya hücum edercesine aktarımda bulunuyor. Bu da okuyucu açısından zorlayıcı olabilir. Hele bir de benim gibi çizgi filmi izlemediyseniz filmden kesitlerin aktarılması hem spoiler verilmesi açısından sıkıntılı olabiliyor. Tabi yazarın çizgi film üzerinden arka plan okumasını basit bir niyet okuma olarak düşünmekte pek ala mümkün. Malum bazen olmayan şeylere olmayan anlamlar yükleyen bir tabiatı var insanın. Yazarın burda senaristlerin görüşlerine yer vermesi de bunu doğrular nitelikte.
Kitapta, bilimin içerisindeki birçok disiplinden birçok konu başlığı üzerinde duruluyor. Eistein'ın genel görelilik ve özel görelilik kuramlarından tutunda sicim teorisine ya da paralel evrenler düşüncesine kadar birçok konu başlığı üzerinde hem bilimsel temel açıklamalar yapılabiliyor hem de çizgi film üzerinden paralellik kurulabiliyor.
Çizgi filmi de izlemeyi düşünüyorum yakın zamanda.