Puan vermedi·80 syf.····Okunma: 04 Şubat 2025 18:43 Pragmatizm, bilinç akışı ve benlik teorisi üzerine yaptığı çalışmaları ile tanınan William James Amerikan psikolojisinin kurucusu kabul edilir.
Adem Beyaz’ın dilimize kazandırdığı “Kendini Bil”, William James’in 1892 yılında yayımlanmış “Psychology: Briefer Course” adlı çok kapsamlı eserinin “The Self” adlı bölümüne dayanıyor.
James, ‘Kendim (me self)’ ve ‘Ben (I self)’ kavramlarını psikolojide ayıran ilk düşünürlerden biridir. Kendimin benle ilişkisi nedir? Kendimi nasıl gözetirim? gibi sorulara yanıt arayan eser benlik hakkında bilmemiz gerekenlere odaklanıyor.
Ben bilen benliktir, kendim ise bilinen ya da bir algı nesnesi olan benliktir.
James, kendimi üç temel unsurla ifade ediyor:
*Maddi Kendim
*Toplumsal Kendim
*Ruhani Kendim
İnsan doğası gereği sosyal ve değişme uğrayan bir varlıktır. Kendi içinde de farklı kişilikler ve bu kişiliklere bağlı saygınlık dereceleri vardır.
“Bedenimdeki kendim, toplumsal kendim ve ruhani kendimin üçü birlikte doğal kendimi tesis eder. Ama onları düşünmeye başlarsam, ki bunu her an yapabilirim, üçü de düşüncemin nazarında doğada bulunan diğer nesneler arasındaki nesnelerden ibarettir.”
“Tecrübe ettiğimiz en derin kişilik esasında toplumsal bir kişilik olsa da muhtaç olduğu toplumsal emsali ancak ideal bir dünyada bulabilir.”
‘Kendim’ nesnel açıdan bilinmesi gerekenlerin ampirik toplamıdır. Ben yahut ‘saf ego’ ise Kendimden çok daha karmaşıktır.
Kendimizle ilgili pek çok bilinmesi gerekene cevap veren ve teorik bilgileri somut örneklerle destekleyen anlatıyı severek okudum.