Puan vermedi·192 syf.····Okunma: 05 Şubat 2025 16:54 Yaklaşık on yıl önce çok severek okuduğum Sherlock Holmes serisini gecenin bir vakti ani bir kararla yeniden okumaya başladım. Serinin ilk kitabı yazar Arthur Conan Doyle'nin Sherlock Holmes karakterini yarattığı Kızıl Soruşturma veya Kızıl Dosya olarak çevirilen bu roman. Sherlock Holmes setini daha evvel Martı Yayınları'ndan almıştım, Martı Yayınları Kızıl Dosya ismini tercih etmiş. Yer yer editör kaynaklı hatalar mevcut olsa da çeviriyi beğendiğimi söyleyebilirim. Kapak tasarımı da İngiliz yapımı ünlü Sherlock dizisinden bir görüntü, oldukça hoş.
Sherlock Holmes'i bilmeyenin veyahut duymayanın olmadığına inanıyorum, herkes en az bir hikayesini okumuş, okumayanlar ise mutlaka dizisini veya filmini izlemiştir. Hemen söylemeliyim ki tüm bu ünü hak ediyor. Sherlock karakteri'nin insanı cezbedici bir yönü var, keşke karşımda olsa da sohbet etsek demekten alamadım kendimi.
Tüm bunlar dışında kitapta Mormonluk inancına da değiniliyor ki bu inanç benim daha önce bilgi sahibi olmadığım bir inançtı, bu yönden oldukça öğretici ve ilginç buldum kitabın konusunu oluşturan hikayeyi. Gerek sürükleyiciliğiyle gerek merak öğesiyle çok kolay okunan bir kitap, maksimum üç saatte bitti. Eğer okumadıysanız okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum, iyi okumalar!