Puan vermedi·140 syf.····Okunma: 06 Şubat 2025 02:24 2025 yılında okumuş olduğum 7. kitap ile ilgili düşüncelerim ile sizlerleyim.
Psikoloji denildiği zaman akla ilk gelen isimlerden birisi olan Sigmund Freud'a ait olan bir kitap: Kitle Psikolojisi. Toplum psikolojisi ve bireysel psikoloji arasında kuvvetli bir bağ vardır. Gün içerisinde gerçekleştirdiğimiz roller ve bu roller bağlamında kurduğumuz bağlar birbirinden farklıdır. Aile evinde evin en büyük çocuğu rolündeyim. Bu rolde annemle ve babamla olan ilişkim çok daha samimidir. Üniversitede ise öğrenci rolündeyim. Bu roldeyken de otorite figürüm olan öğretim görevlileri ile aramdaki ilişki daha mesafeli ve seviyelidir. Bu ve bunun gibi çeşitli rollerde çeşitli ilişkiler içerinde yer alırız. Bu ilişkiler birbirinden farklıdır. Bir STK ile çalışırken daha farklı bir role bürünürüm. Bu durumda Davranışlarımız bağlama göre şekillenmektedir. Peki ben bu roldeyken davranışlarım nasıl bir değişim gösterir? Bu STK ile yani basit bir şekilde bir topluluk ile çalıştığımda davranışlarım nasıl şekillenir?
Freud Kitle Psikoloji kitabında Le Bon' un "Psikolojik Kitle kavramı ile bu soruya cevap verir. Psikolojik Kitleyi yaratan bireyler hangi açılardan farklılaşırsa ya da benzerse bu kitlede yalnızca kolektif ruh kazanımına sebep olur. "Bir elin nesi var iki elin sesi var" atasözüne bakacak olursak tek başımıza gerçekleştirme ihtimalimiz olmayan davranışı bir topluluk ile gerçekleştirebiliriz. Bu konuda çok sevdiğim bir hocamın ders anında sürekli söylediği bir cümleyi paylaşmak istiyorum.
"Hiçbir zaman 'asla yapmam' demiyorum çünkü insan bazen öyle bir ortama, öyle bir şarta maruz kalıyor ki 'asla yapmam' dediği o şeyi yapabiliyor."
Oluşan psikolojik kitle amaç yerine getirilene kadar süren geçici bir süreçtir.
Kitapta insanın bir topluluk parçası olma isteğinin nedenini 3 madde ile sıralanmıştır:
1) Güç
2) Bulaşıcılık
3) Telkine Yatkınlık
Kitapta bu maddelerin açıklamasını bulabilirsiniz.
Dili biraz ağır bir kitap bu yüzden açık bir zihinle okunmasını gerektiğini düşünüyorum. Onun dışında benim için çok yorucu bir kitaptı. Okumak isteyen arkadaşlarıma gerçek anlamda boş zihinle okumalarını öneriyorum.
Yazının ilk satırlarına başlamadan önce sizlerle bir YouTube videosunun kapak görselini paylaştım. Haberdeki beyefendi Mustafa K. Kendisi 40 yaşında bir dolandırıcı. Kendisini "doktor" ve "akademisyen" olarak tanıtarak kadınlarla romantik ilişkiler kurup dolandıran bir kişi. Hakkında 18 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Mustafa K., Freud'un kitaplarını okuyarak psikolojik analiz yaptığını itiraf etmiş. Kendisinin neden akademisyen ve doktor kitlesinin bir parçası olmak istediği tamamen bizlerin hayal gücüne kalmıştır.
Üzerine ne kadar söz söylesek boş diyerek satırlarımı burada sonlandırıyorum.