2025 50. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2025 15:57
Edip Cansever'den okuduğum ilk eser Kirli Ağustos oldu. Tarzı benlik değil. Okurken sıkıldım, anlam istediğim gibi olmadığı için devamlı bırakmak istediğim oldu ancak şiirler gayet başarılıydı. Gökyüzü, kuş, deniz, gemi, liman, balıkçılar, balık ve mavi renk neredeyse Edip Cansever'in her şiirinde geçiyor. Özellikle gökyüzü ve deniz. Bir şiirinde deniz yoksa mutlaka gökyüzü vardır. Gökyüzü yoksa mutlaka deniz. İkisi de yoksa mavi kesin geçer. :) Ve metaforlar genellikle bunlar üzerine kurulu. Mesela denizden girdi diyelim, deniz altındaki saçaklı bitkileri sevgili saçlarına, balıkların gözlerini sevgilinin gözlerine benzetebiliyor ya da denizin de altının bir mezarlık olduğunu söyleyebiliyor. Gemileri, balıkçıları bu imge ve metaforların içine çekerek mükemmel kullanıyor. Gökyüzünden girecek olursa bulutları, kuşları, güneşi, yıldızları, ayı muazzam bir şekilde imgeleştirip şiirine katabiliyor. Gerçekten tüm imgeler ve metaforlar hayranlık bıraktırıcıydı. Özellikle birçok şiirini okurken gözümüzün önünde bir resim çizdirip ortaya tablo çıkartabildi yazar. :D Ancak şiirleri ne yazık ki bana hitap etmiyor. Gözümün önünde canlandırdıkları evet, güzel ama ben şiirde anlam seviyorum. İkinci yenicilerde şiirde anlam önemsizdir, bunun da bilincindeyim. Bile bile okudum ve çok da sevemedim ama iyi ki de okudum. İyi ki Edip Cansever'in muhteşem imge ve metaforlarıyla dolu olan dünyasına giriş yapabildim. Bunları alabilmek de güzeldi. Bu arada bu kitabı ve bu kitaptaki şiirleri yeni başlayanlar için asla tavsiye etmiyorum. Hiçbir şey anlayamaz, "Bu ne yahu?"deyiverip direkt bırakabilirsiniz. :)
Kirli AğustosEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2022886 okunma