Puan vermedi·249 syf.··Beğendi
···Okunma: 07 Şubat 2025 15:59 Kitap isminde de geçtiği gibi bütüncül yaklaşımı esas alarak cocuklarin sağ- sol beyin ve alt- üst beyin entegrasyonunu destekleyecek pratik önerileri içeriyor.
Peki sağ beyin sol beyin entegrasyonu nasıl olur? Kısaca buna değinmem gerekirse; sağ beyin duyguların imgelerin olduğu bölüm olarak nitelendirebilecegimiz sol beyin ise daha mantıksal olayları sıraya koyarak hikayelestirdigimiz bölümdür. İki beyinin entegrasyonu ise durumlara göre öncelikle bağ kur sonrasında yönlendir yaklaşımı ile gerçekleşir. Örneğin çocukların öfke anında oluşan bir kriz durumunda öncelikle çocukla ebeveyn/öğretmen/ danışman'ın sağ beyinleri arasında bağ kurabilmek için çocuğun duygularının anlaşılır olduğu hissettirilir. Duygu yansıtması dediğimiz teknik kullanılır. Ardından çocuğun sakinleştiği sol beyni yani daha mantıklı düşünebilecegi duruma geldiğinde olayı anlatıp beynin sıraya koyması ve olayı anlandirmasi için anlatmasi istenir. Bu durumu kolaylaştırmak için olayla ilgili çeşitli sorular sorulabilir.
Alt beyin sürüngen beyin olarak da ifade edilen doğduğumuz andan itibaren gelişen beynimizin ilkel bölümüdür. Daha çok savaş kaç tepkilerini gösterdiğimiz beynimizin hayatta kalmaya odaklandığı bölümdür. Üst beyin ise düşünme, entelektüel ilgilerin olduğu üst işlevler bölümüdür. Bu iki bölüm arasindaki entegrasyonda yukarıda bahsettiğim gibi sağlanabilir. Ek olarak hareket etme bu kısma eklenebilir. Alt beyin daha çok hayatta kalmaya odaklı tepkiler verirken duyguların geçici olduğunu anlayabilmek ve gerçek ve hissetiklerimiz arasındaki farkı anlayabilmek için ortam değişimi, yürüme veya koşma gibi hareket halı vücudumuzun o anki tehdit durumundan uzaklaşmasına yardımcı olurken düşünme evresine geçmesine de olanak sağlar.
Üst beyin gelişiminin çeşitli parçaları var. Bunlar: sağlıklı karar vermek, duygulara ve bedene hakim olmak, kendini anlamak, empati kurmak ve ahlaklı davranmak. Kitap bu özellikler için çeşitli pratik öneriler sunuyor. Bu açıdan oldukca kapsayıcı diyebilirim.
Özetle, kitap beynin kendi arasındaki entegrasyonunu çeşitli karikatürümsü çizimlerle örnek hikayelerle ve teorik bilgiyle açıklıyor. Yazarlar deneyimini akademik bir dilden ziyade oldukça açık ve anlaşılır ifadelerle aktarıyor. Bu açıdan okunması kolay ve keyifli diyebilirim. Genel olarak odaklı ve entegre bir çocuk beyni geliştirmeyi öğrenmek için okunabilecek bir kaynak olmakla birlikte yetişkinlerinde faydalanabileceği güzel bir kaynak.
Keyifli okumalar.