2025 7. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2025 01:12
Başlangıçta biraz karışık ve kafa karıştırıcıydı, çünkü olaylar çok hızlı gelişiyordu ve karakterler sürekli birbiriyle geçiş yapıyordu. Ama sonra birden her şey yerine oturdu. Bir noktada hikaye o kadar akıcı hale geldi ki, ne olduğunu anlamadan bir çırpıda bitiverdi. Eski İstanbul betimlemeleri o kadar etkileyiciydi ki, sanki o zamanlarda, o sokaklarda dolaşıyor, o atmosferin içinde kayboluyordum. Zaten kitap, baştan sona bir masal tadı taşıyor, karakterler de öyle bir şekilde işlenmiş ki, kendinizi o dünyada hissediyorsunuz. Ama işin ilginç yanı, bir masaldan çıkıp, bilim kurguya dönmesi oldu. Bu geçiş beni biraz şaşırttı, çünkü birden fantastik bir öğe ortaya çıkıyor. Ama her halükarda, kitabın içinde kayboluyorsunuz. Sonra bir bakıyorsunuz, sadece kitap değil, o dönemin havası, o ruhu da içselleştirmişsiniz. Bu kitap, genç yaştaki okurlar için kesinlikle çok keyifli olabilir, çünkü hem eski İstanbul’un o nostaljik havasını, hem de masalsı bir fantastik dünyayı barındırıyor.
Puslu Kıtalar Atlasıİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202467,6bin okunma
Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar’ın hem dildeki ustalığını hem de edebiyatın derinliklerine olan hakimiyetini gösterdiği eşsiz bir eser. Kitap, fantastik bir evrende geçen, kaybolan bir harita ve onun peşinden giden bir gencin arayışını konu alırken, aslında insanın en derin sorularına, varoluşsal meselelerine de dokunuyor. Anar, sıradan bir anlatıyı, mistik öğelerle zenginleştirerek daha çok bir felsefi keşfe dönüştürüyor. Gerçek ve hayal arasındaki sınırları sürekli bulanıklaştıran yazar, okuru bilinçli olarak kafa karıştırmaya ve derin düşüncelere itmeye başarıyor. Roman, bir anlamda içsel bir yolculuk yaparken, okuru da farklı bir gerçeklik anlayışına davet ediyor. Birçok tarihi ve kültürel referansla bezenmiş olan metin, okuyucunun hayal gücünü tetiklerken, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'na dair çok yönlü bir bakış açısı sunuyor. Ancak bu, kitabı sadece tarihsel bir anlatıya dönüştürmüyor. Zira, insanın bilgiye ulaşma arzusu, sınırları aşma çabası ve bilinmeyeni keşfetme isteği, Puslu Kıtalar Atlası’nın evrensel temalarını oluşturuyor. Kitap boyunca İhsan Oktay Anar, dilin inceliklerine hakim olmanın ötesinde, anlatımda derinlik yaratmayı başarıyor. Okuyucunun kitabın sonunda, zamanla, mekânla ve hatta kendisiyle ilgili pek çok şey sorgulaması kaçınılmaz. Sonuç olarak, Puslu Kıtalar Atlası, sadece bir macera hikâyesi değil, felsefi ve edebi bir keşif sunuyor. Hayal ile gerçeğin, geçmiş ile geleceğin birleştiği bir anlatı, zihinde ve kalpte iz bırakıyor.