Puan vermedi·210 syf.····Okunma: 04 Şubat 2025 11:27 “1988 yılının mart ayında Ulusal Enstitü’ye girdim. Arkasından eşzamanlı olarak demokrasi ve ergenlik geldi. Ergenlik gerçekti. Demokrasi değil.”
Kitaplığımda Zambra’dan üçüncü kitap, Belgelerim. Kesinlikle çok sevdim. Ama neden? Belgelerim bir öykü kitabı olmakla beraber arka kapağında da yazdığı üzere bilgisayarın belgelerim klasöründe yaşayan metinler. Zambra’yı okumanın en keyifli yanlarından biri genç kuşak yazar olması sebebiyle bu genç kuşak ile bütünleşebilmesi. İktidarı, teknolojiyi, kişisel ilişkileri, eğitim eşitsizliğini, ekonomiyi, sosyal hayatı Zambra’nın hikayelerinde okurken kendi hayatınız eşleştirebiliyorsunuz. Bir yerlerde o öykü sizin hayatınıza entegre oluyor. Bunu okuduğunuz kitapta görebilmek etkileyiciliğini fazlasıyla artırıyor.
Zambra’nın kalemini değerli kılan bir diğer nokta ise o muzip ve serseri dili. Adeta okurken hayatı yaşadığınızı hissediyorsunuz. Yürüdüğünüz sokağa, kurduğunuz ilişkilere daha farklı bakmaya başlıyorsunuz. Bence bir yazarın bunu yapabilmesi büyük yetenek. Belgelerim ise tam olarak çağın getirdiği öyküleri oluşturuyor. Her biri fazla tanıdık.
Ayrıca belirtmek istediğim bir nokta var. Yine de benim için hala en iyi Zambra kitabı Eve Dönmenin Yolları.
“Ait olmak için işe yarayan yöntemlerden birinin sessiz kalmak olduğunu idrak ettim.”