Bu kitapta yazarlar kendine saygı kavramını detaylı bir şekilde ele almış, ikili ilişkilerde, iş yaşamında ve çeşitli sosyal çevrelerde kendine saygının önemi nedir? bunun üzerinde durmuşlar ve sağlıklı bir psikolojiye sahip olmak için yeterli bir kendine saygıya sahip olmak gerektiği vurgulanmış.
Paylaşılan örnek vakalar sayesinde konu somutlaştırılmış. Ben kitabı gayet akıcı buldum. Tabi ki bu tür kitapların roman okur gibi okunmaması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle not almak verimli bir okuma için önemli ve bilgiler daha kalıcı olabiliyor.
Kitap 1999 yılında çıktığından atıf yapılan araştırmaların tarihi biraz eskiye dayanıyor. Kendine saygı nedir? düşük ve yüksek kendine saygısı olan insan özellikleri nelerdir? bunları güzel bir şekilde aktarmış. Fakat kendine saygının arttırılması için verdiği öneriler yeterli ve detaylı değildi bana göre. Tespitler güzel ama çözüm yolları daha detaylı olabilirdi.
Aldığım bazı notlar
- Kendine saygısı düşük olan kişiler karar verme süreçlerinde iyi değildirler.
- Kendine saygısı yüksek olan bireyler eleştirildiklerinde eleştiriyi yapan kişinin eksiklerini ve olumsuz yönlerini çok daha fazla bulurlar.
- Kendine saygısı düşük bireyler başarısızlıktan korktukları için daha az eylem yaparlar. Tam tersi kendine saygısı yüksek olan bireyler daha çok denerler, başarısız da olsalar denemeye devam ederler.
- Kendisine değer vermeyen birine iltifat ettiğinizde bu iltifata karşılık verirken çok sıkılırlar. Kendine saygısı yüksek olan biriyse aşırı bir heyecan göstermeden yapılan iltifatı kabul eder.Çünkü bu iltifat kendi benlik algıları ile uyuşmaktadır.
- Kendine saygısı düşük olan birisi onaylandığını hissederse kendini daha rahat ifade edebilir.
- Kendine saygısı yüksek olan biri hedeflerini yakalamakla yetinmeyecek daha ileri gitmek için yeni hedefler belirleyecektir.
Kendine saygının anahtarları
Şu kesindir ki kendine saygıyı anında değiştirecek bir mucize yoktur.
- Kendini tanımak
- Kendini kabul etmek ( olumlu ve olumsuz yanlarınızla)
- İç eleştirmeni susturmak ve bu olumsuz iç sese mantıklı yanıtlar vermek
- Harekete geçmek, daha çok eylemde bulunmak.
- Başarısızlıktan korkmamak
- Kendini ifade etmek ve sosyalleşmek