···Okunma: 09 Şubat 2025 22:42 Kitap ütopik bir bilim kurgu kitabı, shevek ın anarres gezegeninden başlayarak sırasıyla urras aio İo vb gezegenlere yaptığı gezegenler arası gezileri ve oralarda gördüklerini anlatmaktadır. Aslında shevek bir barış elçisi gibidir.Daha çok Anarres ve Urras kıyaslanmakta ve bu iki gezegenin durumları anlatılmamtadır.
Anarres te mutlak bir eşitlik var örneğin yurttaşların belli bir cinsiyetleri yok yani cinsiyet farkı yok aslında hemcinsler bir birleri ile ilişki yaşayabiliyorlar. Aile kurumu yada evlilik yok, çocuk sahibi olmuyorlar. Çocuklar yetimhanede büyümektedir ler. Çocukta olsa hapishaneye girebilirler. Anarres özgür mülkiyetsiz ,bireylerin belli bir unvanıda yok sınıfsız bireylerin yeridir.hükümet yoktur, iktidar yoktur, yaşa yok, eğitim katı, ahlaki bir eğitimdir, otoriter dir. Toplumsal yasa vicdanından bahsedilmektedir yaşa gibi iş görüyor. Çocukların isimlerini bilgisayarlar vermektedir. Kurak bereketsiz bir yermiş.
Urras ise tam tersi bir durum var. Bolluk ve bereketin olduğu bir yerdir. Burada üniversite öğrencilerinin evlenmeleri yasaktı, hatta evli öğretim üyeleri genelde hafta içi kampüste yaşar hafta sonları evlerine giderler,
Aio içinde sansürün olmadığı özgür basının olduğu yer olarak bilinmektedir, burada vergiler ağırolduğu için araç sayısı çok az mış, lüks yaşantılar devlet tarafından vergilendirildiği için sınırlanmıştır. Kapitalisttir.
Thu ise sosyalist bir devlettir.
Benbili da bazı gruplardan dolayı sürekli iktidar değişmektedir. Devrimler yapılmaktadır.
Annares ile urras arasındaki maden ticaretinde takas usulü kullanışmaktadır.
Hükümetleri denetleyen bir dünya hükümetler konseyi bulunmaktadır.
Gezegenler arası iletişim ve ulaşım eş zamanlılık adı verilen elektromanyetik dalgalar ile yapılmaktadır.
Buradaki amaç dünyalar birliğini kurmaktır. Bir tür federasyon.
Shevek ın meydanda büyük grevdeki insanlara özgürlüğü ve hakları, anarres anlatırken meydandaki lere ateş açılmakta ve bir kaos oluşmaktadır.