···Okunma: 11 Şubat 2025 03:25 Hepimizin zaman zaman boşluğa düştüğü, hayatı anlamsız ve yaşamaya değer görmediği zamanlar vardır. Ve böyle zamanlarda bizi ayakta tutan tek şey, yaşam amacımızdır.
Victor E Frankl’ın “İnsanın Anlam Arayışı” kitabı, insanların yaşamlarına anlam bulma çabalarını anlatıyor. Kitap otobiyografik kısımlar da içeriyor.
Frankl, Nazi toplama kamplarında yaşadığı ve gözlemlediği olaylardan yola çıkarak insanların en zor zamanlarda bile yaşamak, hayata tutunmak için bir anlam aradığını savunuyor.
Zorluklarla karşılaşan herkesin, hayatında mutlaka bir anlam bulabileceğine ve bu anlamın da onu hayatta tutabileceğine inanıyor.
Ve bu yaklaşımı “Logoterapi” dediği bir yöntemle gerçekleştiriyor.
Logoterapi, anlam odaklı psikoterapidir yani; insanın anlam arayışı kadar, insan varoluşunun anlamına da odaklanır. İnsanın yaşamında anlam bulma çabası temel motivasyonel gücüdür.
Aslında şu an bile çoğu intihar girişim sebebinin hayatta bir anlam bulamamak olduğunu düşünürsek, etkili bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Ben kitaptan çok etkilendim hatta kendi hayatımda yaşadığım bazı üzücü olaylara farklı pencereden bakabilme konusunda bana yardımcı oldu.
Sonuç olarak, hayatın anlamını aramak ve bulmak, bizi hayata bağlayan en güçlü nedenlerden biri. Çünkü Nietzsche’nin de dediği gibi: ‘Yaşamak için bir nedeni olan insan, her türlü nasıla katlanabilir.’