Gnothi Seautonu
Sokrates’in, dünyanın kaynağı hakkında geliştirilen kuramların insanlığa hiçbir fayda sağlamadığını anlaması fazla uzun sürmedi. Ona göre dünya üzerine değil, kendimiz üzerine düşünmeliydik. Bu nedenle Delphili kahinlerin eski bir sözünü benimsemiştir: “Gnothi Seautonu” (Kendini Tanı)
Sayfa 19 - GENDAŞ, 2. Baskı, Ocak 1998·Kitabı okudu
Felsefe
Gnosei Seauton
Birlikte okunabilecek bir alıntı/m: #205733788 .
Gnosei Seauton
Kendini bırakıp dışarısı İle uğraşmak ve o dışarıyı benimsemek insanın doğasında var galiba. Yaşam biçimimizi belirlerken de hep toplumsal yaşamdan örnekler seçmez miyiz kendimize: #221510536 Böylece kendimize özgülüğümüz de elimizden uçup gider, dışarısının/genelin kötü bir kopyası olup çıkarız. Oysa o kendine özgülük içinde kalsak hedeflerimize daha kolay ve hızlı ulaşabiliriz sanki. Çünkü kendini bırakarak dışarısı İle ilgilenmek bir çeşit ihanettir. Diye düşündüm, düşünüyorum.
Gnosei Seauton
Acıkmadan ve ellerimizi yıkamadan yemek yemediğimiz gibi, kendimizi biraz da olsa tanıma çalışması yapmadan da dışımızdaki dünyayı tanıma çalışmalarına yönelmemeliyiz diye bir benzetme yapayım. Dünyayı tanıma çalışmaları, bizim kendimizi tanıma çalışmalarını takip eder, etmelidir. Dünyayı tanımaya hevesli birisi de kendini atlayarak yapmamalıdır bu işi… Diye düşündüm, düşünüyorum. .
Gnosei Seauton
GNOSEİ SEAUTON olarak da geçiyor bu kavram: ( #256426520 ) .