Gelecek
2025 36. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2025 01:16
Sene 2400'ler, "ölüm" yok. En azından bir çocuk sahibi olmadığınız sürece. Avrupa ülkeleri tek çatı altında toplanmış, artık tek Avrupa ülkesi vardır. Avrupa'nın nüfusu 120 milyardır. İnsanlar çoktan ölümsüzlüğü bulmuş, kendi tabirleriyle "tanrı" olarak yaşamaktadırlar. Ancak ne var ki gelecekte çocuk sahibi olmak mümkün değildir, daha doğrusu legal bir şekilde. Çocuk sahibi olan ebeveynlerden biri ölümsüzlüklerinden feragat etmeli ve yapılacak olan aşı neticesinde 10 sene içinde yaşlanarak ölecektir. Jan Nichtgall doğduktan sonra annesi ölümsüzlük hakkından feragat etmiştir. Kendisi yetimhanede eğitilmiş ve yasadışı çocuk sahibi olanlara hızlandırıcı (yaşlılık) aşısı yapmakla görevlendirilen "Ölümsüzler" yani Falanj Birliğine dahil olmuş biridir. Ancak Jan'ın bilmediği çok şey vardır. Kendisi bir teröristi yakalamak için görevlendirilir, ancak işler Jan'ın istediği gibi gitmez. Kendini devletin en üst kademelerine kadar ulaşan nihai bir komplo ağının içinde bulacaktır. Ancak buradaki mesele kişisel bir hal alacak, Jan; hayalini bile kuramayacağı gerçeklerle yüzleşecektir. Dmitry Glukhovsky yine mükemmel bir iş çıkarmış. Kurgu zaman zaman donuklaşmakta ancak bu donuk hali heyecanlı bir ilerleyiş takip etmektedir. Bu heyecanlı yerlerde bir sonraki sayfaları merak etmekle beraber, hızlı hızlı geçmeye başladım. Yazar, yarattığı bu evrende her bir boşluğu doldurmuş, insanlara (Metro serisinde olduğu gibi) ortamı hissettirmek için kısa ve etkileyici betimlemeler yapmış. Kitaba puanım 10/9. Bir puanı kırma nedenim tamamen yayınevi ile ilgili. Kitabın puntosu çok küçük, kitap 635 sayfa olmasına rağmen, normal puntodaki bir romana dönüştürülse 1000 sayfayı bulacak gibi. Kendini geleceğin distopyasında kaybetmek isteyen herkese bu şaheseri okumasını öneririm.
GelecekDmitry Glukhovsky · Panama Yayıncılık · 201971 okunma