Puan vermedi·202 syf.····Okunma: 14 Şubat 2025 14:05 Mutlu olmamız için gerekli her şeye sahibiz, ama mutlu değiliz. Bir şey eksik...Bu yüzden kitapların faydası olabilir diye düşündüm.
(Sayfa 104) böyle diyordu yazar.
Belkide bizler kendimiz olmaya zamanimiz yokturda anca mutlu olmaya zamanımız vardır kim bilir
1953 yılında yayınlanan ve distopik bilim kurgunun öncülerinden olan eser kitaplarin yasaklandığı yakildigi ve bu iş için görevlendirilmis itfaiyecilerin olmasıni konu eder. Garip degilmi itfaiyeciler yapıyor bu görevi, yangın söndürmek yerine yakmakla görevlendiriliyorlar hemde kitapları, kitaplarla beraber düşünceleri insanların düşünce özgürlüklerini yakiyorlar. Totoliter baskıcı bir rejim için hizmet veriyorlar.
Yazar bu kitabi 1953 te yazarak bize çok sonraki yılların Amerika'sini itfaiyecilerin bulduğu her kitabi yaktigi bir dönemi anlatiyor. Peki nedir "fahrehneit 451" kağıdın yanma derecesidir kitap isminin burdan alması da ayrı güzel bir detay.
Kitabın konusuna gelecek olarsak kitapları yakmakla görevli itfaiye eri Guy Monteg'in bir aksam iş dönüşün de mahalleinde karşılaştığı ilginç bir kızla tanışmasiyla değişir, sonra da yerlesik düzeni yaptığı işi sorgulamaya başlar, eyleme geçip mucadele etme kararını alır.
Otoriter bir duzene eleştiri bakımından bütün teknolojiyle insanin ve düşüncelerinin kusatildigi farklı düşüncelere asla izin verilmediği, sorgulama yollarının tamamen kapatıldığı, kitapların tamamen yok edildiği bir dünya kurgulanmıştır bu eserde..