Franz Kafka’nın Dava (Der Prozess) romanı, modern edebiyatın en çarpıcı distopyalarından biri olmasının ötesinde, bireyin hukuk, bürokrasi ve iktidar karşısındaki çaresizliğini derinlemesine irdeleyen bir metindir. Romanın merkezinde yer alan Josef K.’nın bilinmeyen bir nedenle tutuklanması ve sürecin giderek daha anlaşılmaz bir hal alması, Kafkaesk bir atmosfer yaratır.
Kafka, Dava’da belirsizlik ve tehdit atmosferini dil yoluyla ustalıkla inşa eder. Roman, klasik anlatı yapısına meydan okuyan parçalı ve döngüsel bir yapıya sahiptir. Bizler, Josef K. ile birlikte hukuki süreçte yol almaya çalışırken, olayların mantıksal bir açıklamaya kavuşmadığını da fark ederiz. Yargılama sürecinin işleyişine dair hiçbir açık bilgi verilmez, mahkemeler vardır ama nerede olduğu bilinmez, yasalar mevcut ama kimse tam olarak ne olduğunu bilmez. Bu anlatım tekniği, modern bireyin anlam arayışının nafileliğini ve gerçekliğin kayganlığını vurgular.
Romanın Kafkaesk atmosferi, bürokratik labirentler, muğlak ifadeler ve yeraltı mahkemeleri gibi öğelerle perçinlenir. Kafka, mekanları kapalı, boğucu ve çıkışsız olarak tasvir eder. Özellikle Josef K.’nın mahkeme salonlarına ulaşmaya çalıştığı sahnelerde, okuyucuyu mekânın gerçek mi, yoksa bir bilinçaltı mekânı mı olduğunu sorgulamaya yöneltir. Bu noktada Kafka, bilinçaltının labirentleri ile modern hukuk sisteminin karmaşıklığını özdeşleştirerek, Freudcu bir bilinç düzeyine gönderme yapar.
Kafka, hukuk sistemini Dava’da yalnızca yozlaşmış olarak değil, daha çok anlaşılamaz ve erişilemez bir güç olarak resmeder. Hukukun şeffaflık eksikliği, Josef K.’nın sürekli bilinmezlik içinde hareket etmesine yol açar. Yargılama sürecinde hiçbir ilerleme kaydedememesi ve hangi suçu işlediğini öğrenememesi, hukuk sisteminin bir adalet mekanizmasından çok, bizlere de çok tanıdık gelen, bireyi sindiren bir iktidar aygıtı olduğunu gösterir.
Dava’yı yalnızca bir bireyin bürokrasi karşısındaki trajik öyküsü olarak okumak eksik kalır. Roman, aynı zamanda Foucault’nun Hapishanenin Doğuşu’nda ele aldığı “görünmez ama her yerde mevcut olan iktidar” fikriyle paralellik gösterir. Josef K., yalnızca mahkemenin belirlediği mekânlarda değil, günlük yaşamında da bir mahkûm gibi hareket etmeye başlar. Bu da, yine yabancısı olmadığımız bir hisle, hukuk sisteminin görünür olmasa bile bireyin üzerinde her an hissedilen bir tahakküm aracı olduğuna işaret eder.
Kafka’nın romanları genellikle varoluşçuluk ile ilişkilendirilir ve Dava da bunun en güçlü örneklerinden biridir. Josef K., topluma aidiyet hissini giderek yitirir ve nihayetinde bir yabancıya dönüşür. Ona yardım etmeye çalışan karakterler –örneğin Avukat Huld, ressam Titorelli veya rahip– aslında bir çözüm sunmaktan ziyade, Josef K.’nın daha derin bir çıkmaza sürüklenmesine sebep olurlar. Bu, varoluşçuluğun temel meselelerinden biri olan "anlam arayışının nafileliği" temasına denk düşer.
Josef K.’nın trajik sonu, Albert Camus’nün Sisifos Söyleni’nde bahsettiği “absürt insan” figürüyle örtüşür. Kendisini mahkum eden sürecin nedenlerini asla öğrenemez ve son ana kadar dirense de kaçınılmaz sona boyun eğmek zorunda kalır. Kafka, böylece, bireyin dünyadaki temel çaresizliğini ve otorite karşısındaki kırılganlığını gözler önüne serer.
Kafka’nın Dava’sı, yalnızca bir hukuk eleştirisi veya bireyin yabancılaşmasını anlatan bir roman olmanın ötesinde, modern toplumun temel dinamiklerini çözümler. Dijital çağda, devletlerin bireyler üzerindeki denetimi artarken, hukuk sistemlerinin şeffaflığı azalmaktadır. Sosyal medya, yapay zekâ ve algoritmaların şekillendirdiği dünyada, bireyler, kendi davalarının farkında bile olmadan bir yargılama sürecinin içinde olabilirler. Dava, sadece edebi bir başyapıt değil, aynı zamanda çağımızın karanlık bürokratik yapısına da ışık tutan bir eser olarak; özellikle de ülkemizde, güncelliğini giderek korumaktadır.
Romanındaki kadın karakterler, yalnızca Josef K.’nın hikâyesini destekleyen figürler değil, aynı zamanda romanın ana temalarına ışık tutan, güç, arzu, iktidar ve bağımlılık gibi kavramları derinleştiren unsurlardır. İlk bakışta, bu kadınlar K.’nın hayatına kısa süreliğine giren, ona yardım etmeye çalışan ama aslında onu daha da büyük bir çıkmaza sürükleyen kişiler gibi görünür. Ancak, bu karakterler aynı zamanda Dava’nın hukuk, bürokrasi ve güç dinamikleriyle ilgili daha geniş anlamlarını açığa çıkaran kritik roller oynar.
Romandaki kadınların hemen hepsi, bir şekilde mahkeme sistemiyle bağlantılıdır. Leni, Avukat Huld’un hem hizmetçisi hem de sevgilisidir. Mahkeme görevlisi olan Frau Grubach, K.’nın davasının en başında onunla konuşan ilk kişidir. Hapishane memurlarının metresi olan genç kadın da yine yargı sisteminin içindedir. Ressam Titorelli’nin evi bile mahkemeyle iç içe geçmiş bir mekândır ve ona yakın olan kadınlar, sistemin gizli işleyişine dair bilgi sahibidir.
Kafka burada, kadınları doğrudan bürokrasinin içinde çalışan kişiler olarak değil, bu sistemle dolaylı yollarla etkileşime giren ve ona hizmet eden figürler olarak konumlandırır. Kadınlar, erkeklerin mahkeme ile olan ilişkilerini yönlendiren, onlara umut veren ama aynı zamanda onları çaresizlik içinde bırakan aracılar gibi işlev görürler.
Roman boyunca, K.’nın karşılaştığı kadınların çoğu, onunla belirgin bir cinsel gerilim yaşar. Leni ona açıkça ilgi gösterir, hapishane memurunun metresi K.’ya kendisini sunar ve K., mahkemede karşılaştığı kadınlarla da kısa süreli romantik ya da tensel ilişkiler kurar. Ancak, bu ilişkiler hiçbir zaman gerçek bir yakınlığa dönüşmez; aksine, K.’nın içinde bulunduğu güçsüzlüğü daha da vurgular.
Burada Kafka’nın bilinçaltı ve cinsellik arasındaki ilişkiye dair Freudcu bir okumaya izin verdiği söylenebilir. Kadınlar, K.’nın otoriteyle olan mücadelesinde, iktidarın ona ulaşılmaz olduğunu gösteren figürler haline gelir. Onun üzerindeki cinsel çekim gücü, mahkemenin üzerindeki baskı gibi, kontrol edemediği bir kuvvet olarak belirir. K., kadınlarla kurduğu ilişkilerde özgürlük ararken, aslında mahkemenin ve sistemin kontrolünden kaçamayacağını bir kez daha deneyimler.
Kadın karakterler, Josef K.’ya yardım etmek ister gibi görünse de, aslında onu daha büyük bir çıkmaza sürüklerler. Leni, avukata olan bağlılığı nedeniyle K.’ya tam olarak yardımcı olamaz. Hapishane memurunun metresi, K.’ya mahkemede işlerin nasıl yürüdüğüne dair bazı ipuçları verir ama aynı zamanda onu bir güç savaşının içine çeker. Ressam Titorelli’nin çevresindeki kadınlar da mahkemeyle bağlantılıdır ve K.’ya sundukları bilgiler, onun davasını anlamasını sağlamaktan çok, daha da karmaşık hale getirir.
Kafka’nın en büyük başarısı, bu sistemin sadece belirli bir döneme ya da coğrafyaya ait olmadığını, insanın varoluşsal bir çıkmazı olduğunu gösterebilmesidir. Dava, yalnızca bir roman değil, aynı zamanda her çağın Josef K.’larına yazılmış bir uyarı niteliğindedir.
Kafka’nın Dava romanı, yazarın diğer eserleriyle kıyaslandığında, hem tematik hem de biçimsel açıdan onun edebi dünyasının en güçlü yansımalarından biri olarak kabul edilir.
Kafka’nın romanları genellikle tamamlanmamış, eksik bölümlerle dolu ve belirsiz sonlara sahiptir. Dava da bu özellikleri taşır, ancak yine de Şato ve Kayıp (Amerika) ile birlikte Kafka’nın üç büyük romanından biri olarak öne çıkar.
Kafka’nın Dava’sı ile Şato (Das Schloss) romanı birçok açıdan benzerlik gösterir. İki romanda da bir başkahraman, anlaşılmaz ve ulaşılmaz bir otoriteyle karşı karşıyadır. Dava’da Josef K., anlamını bile bilmediği bir suçtan dolayı yargılanırken, Şato’da K. isimli kahraman, bir şatoya ulaşmaya çalışır, ancak bunu başaramaz.
Bu iki eser arasındaki temel fark, kahramanların bürokrasiyle olan ilişkilerinde ortaya çıkar. Dava’da Josef K., sistemin içinde doğrudan bir davalıdır; kendini savunmaya çalışır ama süreç hakkında hiçbir net bilgiye ulaşamaz. Şato’da ise K., sistemin dışına itilmiştir ve içeri girmeye çalışmaktadır. Yani, Dava içerden bir mücadeleyi, Şato ise dışarıdan bir istila çabasını temsil eder.
Ayrıca, Dava’da mahkeme, sistemin kendisini soyut ve gizemli bir güç olarak gösterirken, Şato’da bürokrasi daha gündelik ve sıradanlaşmış bir hale bürünür. Kafka, Dava’da bireyin hukuki bir süreç içindeki çaresizliğini gösterirken, Şato’da bu çaresizliği gündelik hayata yayarak daha geniş bir bağlamda ele alır.
Kafka’nın en ünlü eserlerinden biri olan Dönüşüm (Die Verwandlung), yabancılaşma temasını çok farklı bir şekilde işler. Dava’da Josef K., sosyal olarak statüsünü kaybetmeye başlayan, ama yine de insan olarak varlığını sürdüren bir figürdür. Dönüşüm’de ise Gregor Samsa, fiziksel olarak bir böceğe dönüşerek dışlanmış ve tamamen insanlıktan çıkarılmıştır.
İki roman arasındaki temel fark, bireyin yabancılaşmasının farklı düzeylerde işlenmesidir. Dava’da bu yabancılaşma sosyal ve hukuki sistemin içinde, görünmez yasalar ve otoriteler aracılığıyla gerçekleşir. Dönüşüm’de ise yabancılaşma fiziksel ve biyolojik bir düzeyde, aile içindeki ilişkiler yoluyla yaşanır. Ancak, iki eserde de ortak olan nokta, kahramanların bir noktada artık kendi kaderleri üzerinde söz sahibi olamamasıdır. Josef K. yargı sürecini kontrol edemez, Gregor Samsa ise fiziksel dönüşümünü durduramaz.
Bu açıdan, Dava Kafka’nın bürokratik sistemin bireyi nasıl yabancılaştırdığına dair büyük ölçekli bir romanken, Dönüşüm bunu daha kişisel ve aile içi ilişkiler bağlamında ele alan bir mikro romandır.
Kafka’nın üç büyük romanı da tamamlanmamıştır ve belirsiz bir sona sahiptir. Ancak, bu eserler içinde Dava, Kafka’nın en güçlü kapanış sahnelerinden birine sahiptir. Josef K.’nın “Bir köpek gibi!” diyerek öldürülmesi, romanın ana temasını en keskin biçimde vurgulayan bir sondur. Buna karşın, Şato ve Kayıp romanlarında, kahramanların kaderi daha belirsiz bırakılmıştır.
Tamamlanmamışlık açısından Dava, Kafka’nın diğer eserlerinden biraz daha tutarlı bir yapıya sahiptir. Şato ve Kayıp’ta olaylar kesintiye uğramış gibi hissettirirken, Dava’da bu eksiklikler, romanın kasıtlı olarak parçalılığını artıran bir unsur gibi görünür. Yani, Dava’nın eksikliği, anlatının özünü bozmaktan çok, onun içsel anlamına katkıda bulunur.
Kafka’nın Dava’sı, onun edebi dünyasının en güçlü temalarının en berrak biçimde işlendiği romanıdır.
Dava, Şato ile birlikte bürokratik sistemin bireyi nasıl ezdiğini en açık şekilde anlatan eserlerinden biridir.
Dönüşüm’den farklı olarak, fiziksel dönüşüm yerine sosyal dönüşüm ve çöküşü ele alır.
Kayıp (Amerika) gibi göçmenlik ve toplumda yer edinme temasını içermez, ancak yine de bireyin sistem karşısındaki konumunu tartışır.
Tüm bu yönleriyle Dava, Kafka’nın başyapıtı olarak kabul edilebilir. Kafkaesk atmosferin en yoğun hissedildiği, hukuki belirsizliğin ve varoluşsal kaygının en derin işlendiği eser olarak, hem yazarın külliyatında, hem dünya edebiyatında, hem de nazarı itibarımda çok özel bir yere sahiptir.
Bazı bölümlerinde sıkılmayı göze alarak okumayı başardığınızda kendinize büyük bir katkıda bulunmuş olacaksınız.
İyi okumalar diliyorum.
M.Ö.