2025 1. kitabı
Yılın biten ilk kitabı. Viktoria döneminde geçen bir polisiye roman. Ailesi tarafından özel bir akıl hastanesinde tutulan bir kadın, ona ikizi kadar benzeyen diğer kadın ve bir de aşık ama sabırlı, yoksul ama inatçı bir resim öğretmeni. Kurgu bu üç kişi etrafında şekilleniyor. Romandaki tek güçlü ve bağımsız kadın karakterin bekâr olması ve yazar tarafından “evde kalmış, kız kurusu” şeklinde tanımlanması, dönemin kadına bakış açısını gösterir nitelikte. Gotik gerilimi ve psikolojik gerçekçiliği başarıyla harmanlamış yazar. Kişilerin iç dünyalarını didiklerken sürükleyici bir polisiye örgüsü sunmuş. 19.yüzyıl batı edebiyatındaki diğer birçok eser gibi bu kitap da ilk kez tefrika halinde yayınlanmış. Bu nedenle fazla uzun; yedi yüz küsur sayfa. Uzunluğuna rağmen bir klasik için epey kolay okunduğunu söyleyebilirim. Dönemin evlilik kurumuna, kadınlara ve akıl hastalıklarına yaklaşımını ve psikiyatrinin iki asır içinde geldiği noktayı okuyabilmek açısından değerli bir eser. Ben Beyazlı Kadın’ı ilk kez “Delirtilen Kadınlar” adlı inceleme kitabında duydum. Aralıklı da olsa hâlâ o kitapta sözü edilen yapıtları okuyorum.
Beyazlı KadınWilkie Collins · Can Yayınları · 20211,187 okunma