2025 3. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2025 12:58
Öncelikle kitabın adını duyunca ve 90 basım sayısına ulaştığını görünce insan diyor ki "Bu kitap okul hakkındaki bilinen ya da bilinmeyen konulara değinecek, sonrasında da okul olmadan toplumun daha refah bir seviyeye ulaşılacağını anlatacak." Ama okuduktan sonra, hatta kitabın sonunu görmeden bile malesef bu düşüncesinde yanılıyor insan. Öncelikle kitapta yukarıdaki bahsettiğim düşünce verilmeye çalışılmamış bile. Verilmeye çalışılan noktalar da kitabın içine kategorik olma amacı bile güdülmeden ortaya serpiştiriliverilmiş ! Okulun, toplum için iyi-kötü olduğu kişiye göre tartışılır-tartışılmaz ayrı konu. Ama böyle bir kitap yazarken hiç yoktan bazı şeylere kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. Mesela sizi amaca ulaştırmak için veri gereklidir. Ama kitapta aşırı veri var ve bu verilerin kaynağı yok. Bu durum kahvehane muhabbetinden öte geçmez, geçemez. Örneklemeler çoğunlukla Amerika kıtası üzerinden. Eğitimin tarihi, kültürel, dini, siyasi, sosyolojik fark ve şartlarını her türlü ele almadan ylaştığım sonuç bizi nereye kadar ileri götürebilir-çookk tartışılır. Okul olgusunun olumsuz yanlarına değinilmiş ama çözüm ne diye sorsan elde avuçta bir şey yok denecek kadar az. Olanlar da çelişkili, yüzeysel ve her yönüyle düşünülüp üzerine araştırma bile yapılmayan cümleler. Verilen çözümler esnek yapıda. Yani "Şöyle şöyle yapıldığında şöyle ol-abilir." E ya olmazsa? Kitapta 86. Sayfaya kadar nelerden bahsedildiği belli değil. Sonrasında da kitabın ismine yakışır bir bilgi olmadığının bilgisini yukarıda uzun uzun yazdım. Toplamak gerekirse, ismine ve 90 basım yapmasına bakılıp okunacak bir kitap değil. Kitabı yarıda bırakabilme huyu olmayanlar için bir eziyet. Ama muhabbette "Şöyle çok okunan bir kitap olsun, bana da hiçbir faydası olmayan bir kitap tavsiye edin." deseler o kitap bu kitap işte. Şey için de olabilir "Çok basılmış/okunmuş bir kitap illa okunabilir" olmayayabilir-teşekkürler !
Alıntı
Okulsuz ToplumIvan Illich · Şule Yayınları · 20184,928 okunma