Bir denizin iki yakası
2025 14. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2025 13:56
Fakir Baykurt bu son kitabını hasta yatağında yazmış. Kitabı gerçekten çok beğendim. Her köyde bir Mustafa Güzelgöz olsa ah bu ülke ne güzel olurdu. “Kitap, insanın ufkunu genişletir. Bilmediği dünyaları öğretir, görmediği yerleri gösterir." Bu alıntı, kitabın ana temasını çok güzel özetliyor. Eşekli kütüphaneci köyden köye sadece kitapları değil umutları da taşıyor. Yazar kitap içerinde sık sık Köy Enstitülerinin kapatılmasının ne kadar yanlış bir karar olduğunu da vurgulamış. Köy Enstitüleri, Anadolu'nun karanlığını aydınlatan meşalelerdi. Orada yetişenler sadece bir öğretmen değil, aydınlanma neferleriydi. Maalesef ki her güzel şey gibi ona da izin vermediler. Bu bölümler beni gerçekten çok üzdü. Ayrıca Nüfus mübadelesine değinilen bölümler de bir o kadar üzücü. O dönemin insanı için yeni topraklarda yaşamak, eskiyi unutmak değildi. Ama yeni bir başlangıç yapmak zorunluydu. Mübadele, acıların ve özlemlerin ortak paydasıydı. Gidenler vatan bildikleri yeri asla unutmadılar… Mutlaka okunması gereken bir kitap.
Eşekli KütüphaneciFakir Baykurt · Literatür Yayınları · 201018,3bin okunma