Ekonomi Politiğin Eleştirisi Üzerine
2025 8. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2025 23:16
‘Kapitsalist üretim tarzının egemen olduğu toplumların zenginliği ‘muazzam bir meta yığını’ olarak görünür.’ Meta insan arzularını karşılayan şeylerdir. Metalar kullanım değeri ve değer olarak iki etmenden oluşur. Kullanım değerleri metanın yararlılığını temsil ederken, değerleri ise emeğin miktarıyla ölçülür. Emeğin miktarı ise emeğin süresiyle ölçülür. Bir gün içerisinde kullanılan emek miktarı bir iş gününü oluşturur. Emekçi bir iş günü içerisindeki emeğinin bir kısmını kendisi için harcarken diğer bir kısmını kapitalist için harcar. Kapitalistler için harcanan emekler artık değeri oluşturur. Zaman içinde artık değerin sermayeye dönüşmesi ile -kitapta bu dönüşüm detaylı bir şekilde anlatılmıştır- kapitalistin gücü artar ve çözülmesinin imkansız olduğu bir sınıf farkı oluşur. Bu durum kitabın sonundaki modern sömürgeleşme teorisi bölümüyle açıklanmıştır. Kitabın en zor kısmı kuşkusuz 1. kısım olan meta ve paradır. Bu kısmın okuyucuya ağır geleceğini zaten Marx, yazdığı önsözlerde ifade etmiştir. Meta tahlillerinin ağırlıkta olduğu bu kısım okuyucunun sonraki bölümleri kafasında temellendirebilmesi için önemlidir. Emekçinin kendi ürününe yabancılaşması ve dolaysız üretimin sonuçlarının açıklanmaya başlandığı bu bölüm bana göre en önemli bölümdür. Kitabın diğer bölümlerinde sermaye ve artık değer oluşumları açıklanmış. Artık değerin üretimi ve oluşturduğu sermayenin yol açtığı dolaysız üretimin kaynaklarının açıklanması okuyucuda oluşan kafa karışıklığını azaltmış. Sömürünün içeriği ve tarihinin ayrıca açıklanması sermayenin sonuçlarının pratikte nasıl görüldüğü hakkında bilgi vermiş. ve kafa karışıklığını bitirmiş. Manifaktürün bozulmasının ve şahısların bireyleştirilmesinin insanları robotlaştırmasıyla emeklerinin bir meta haline getirilmesinin uzun vadede sonuçlandırılmasını çok beğendim. Makineler ve üretim araçlarının kapitaliste ait olmasının bu durumları doğurduğu ise 13. Bölüm ise çok güzel açıklanmış. Kitabın son kısımları, özellikle sermayenin birikimiyle ilk birikim kısımları okuyucunun kafasında pekişmiş teoriyi tamamlamış. Ve kitap modern sömürgeleşme teorisi ile son bulmuş. Modern sömürgeleşme teorisi aslıında tüm kitaptaki bilgilerin kullanılması gerektiği yer. Kapitalin burada zaten yazılma amacı okuyucunun modern sömürgeleşme teorisini anlamasıdır. Kitabın ilk kısımlarından itibaren ilmek ilmek işlenen teorik bilgi bu teorinin anlaşılması ve kullanılabilmesi için bir hazırlıktır. Çünkü Kitabın yazarı Karl Marx’ın amacı, kitabın tüm dünyadaki işçi sınıflarının bilinçlenmesi ve aslında örgütlenmesidir. Kitap belki de tamamen amacına ulaşabilmiş değildir fakat burada önemli olan kitabın geniş çevrelerde çok ses getirmesidir. Ne olursa olsun bu kitap, önemli şeylerin başlangıcıdır. Değişim ne zaman olursa olsun, elbet ki gerçekleşecektir. Fakat önemli olan şey ise insanların biraz da olsa kılını kıpırdatmaları gerektiğidir. Maalesef burada teorik bir inceleme yapamadım. Tüm okuyanlardan özür diliyorum.-maalesef henüz kitabı o kadar anlayamadım- Büyük ihtimal yaklaşık 5-6 sene sonra bir daha kitabı okuduğumda büyük bir teorik inceleme yaparım. Tabii ki bunun için Kapital’in diğer ciltlerini de okumam gerekir. Şimdilik buraya kadar yazdım. Yazmadıklarımı ve içimde kalanları da diğer incelemelerde yazarım.
Felsefe
Kapital Cilt: 1Karl Marx · Yordam Kitap · 20212,282 okunma