Palyaço Ruşen
2025 13. kitabı
Palyaço Ruşen, Sevim Burak 'ın Nisan Yayınları tarafından 1993' te basılan ve öykü eskizlerini içeren bir kitap. Oğlu Karaca 'ya yazdığı mektuplardan oluşan Mach 1' dan Mektuplar'da olduğu gibi, onun yazın dünyasını, yazma biçimlerini, bir yazardan ya da bir öyküden beklentilerini anlayabilmek için okunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Eserin yeni baskısı yok. Ben PDF bulup okudum. 150 sayfalık kitapta diğer eserlerinde - Yanık Saraylar, Afrika Dansı, Ford Mach 1 - işlediği konulardan kesitler buluyoruz. Özellikle Afrika Dansı 'nda yer alan ve iki öyküyü iç içe yürüttüğü Bir Gece Yemeği adlı öykünün birbirinden ayrılmış biçimi de var Palyaço Ruşen' de. Kitabın sonunda öykü anlayışını içeren bir de bölüm yer alıyor. Şöyle diyor yazar : "Benim hikayem her türlü duruma girme - koşma - atlama - düşme - korku - yorulmadır. Bu yüzden yazar gibi görmüyorum kendimi. Yüksek ücret ödeyerek beni izlemeye gelen seyirciler karşısında ölüm numarası yaptığı sanılan bir cambaz gibiyim. Ama yapacak başka bir şey de yok yazar için. Benim için yeni bir hikayeye başlamak la tabancayı şakağıma dayamak aynı şeydir. " Kimi yazarlar gazete ve dergi sayfalarında, içki masalarında birbirini kıyasıya överken ve döverken o eleştirisini yine bir öykü ile yapıyor. Okuyucuyu meraktan meraka sürükleyen, gerilimden gerilime taşıyan, dili ve kurgusu ile klasik öykünün dışına çıkamayan, üstelik gerçek öykünün de bu olduğunu savunup mangalda kül bırakmayanlara "Para Kazanmak İçin Yazılan Hikâye" adlı öyküsü ile cevap veriyor. Bu öykü ile , Ben istersem sizin tercih ettiğiniz o öykülerin âlâsını yazarım ama benim aradığım bu değil, der gibidir. Daha önce de yazdığım gibi, Sevim Burak okumak ateşe atlayıp yanarken acı duymayı yanarken hem acı duymak hem keyif almak gibi bir deneyim.
Palyaço RuşenSevim Burak · Nisan Yayınları · 199334 okunma