2025 5. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2025 00:00
Giovanni Scognamillo'yu iki cilt olarak Metis Yayınları'ndan çıkan Türk Sinema Tarihi'yle tanımıştım. Scognamillo iyi bildiği sinemanın geçmişini bu ayrıntılı kitapta gayet güzel aktarıyordu. Daha sonra onun ismini Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği'nin (FABİSAD) düzenlediği Gio ödülleriyle duydum. Genellikle fantazi ve bilim kurgu alanlarında yazılan roman, öykü ve başka anlatı türlerinde verilen bu ödüllerin bir zamanlar yeşilçamda bu tür filmlerde asistan olarak çalışan Scognamillo'nun adıyla verilmesi de bir vefa örneği diye düşünebiliriz. 2016 yılında sonsuzluğa göçen Gio'nun anılarını anlattığı kitabını 1990 yılında almışım ama anlayamadığım bir nedenle kütüphanemde okunmadan kalmış. 2025 başında kitabı yeniden keşfedip okumaya başladım ve 35 yıllık bir gecikmeyle de olsa Gio'nun Beyoğlu anılarına eriştim. Gio Beyoğlu'nun eski halini, sinemalarını, lokantalarını ve kendi yaşamış olduğu üç değişik sokağını anlatıyor. Bunu yaparken de 1990 yılındaki değişiklikleri not ediyor. Şimdi yapılabilecek ilginç bir şey 2025 yılında bunu tekrarlayarak Beyoğlu'nun daha da fazla nasıl değiştiğini keşfetmeye çalışmak olabilir. Benim için Gio'nun anılarında bulamadığım şey Yeşilçam yılları ama sanırım bunu bir başka kitabında bulabilirim. Yine de hem Beyoğlu'nun eski yaşamı hem de azınlıkların kurmuş olduğu sağlam toplumsal yapıyı görmek için tavsiye edilecek bir kitap.
Bir Levantenin Beyoğlu AnılarıGiovanni Scognamillo (Jean Gennaro) · Agora Kitaplığı · 200941 okunma