···Okunma: 17 Şubat 2025 02:00 İskender Pala benim için diğer tüm yazarladan daha kıymetli çünkü; kitapları, tarih bilgisi, olay örgüsü, çok zengin kelime hazinesi (ki bu eski Türkçe'nin daha çok değer görmesi adına yapılan bir hizmet sayılır), polisiye, dedektifiye, kitaplarının fazlalıktan ve kaymalardan uzak bir şekilde akıyor olması... gibi bir çok değerli nitelik taşıyor.
Bu kitap yine polisiye-dedektifiye tarzında, osmanlı döneminden önemli ve ayrıntılı bilgiler verilerek yazılmış kıymetli bir eser olmuş. Araya aşk, din ve insanların iç dünyasında yaşanan karmaşaya da yer vermiş. İnancın hayattaki değeri ve o dönemdeki insanlara yansıma şeklini ele almış. En çokta gök bilimi ve astroloji hakkındaki ayrıntılı bilgilere şaşırdım. Osmanlı döneminde rasathanelerde kullanılar aletlerin isimleri ve şekilleri, ne işe yaradıkları, bilgilerin hangi tür sayfalara yazıldığına kadar her şeyi yazmış. Osmanlı ahalisinin Kuyruklu yıladızlar hakkındaki farklı görüşleri bile ele alınmış. Bir yazarın yazacağı kitap için bunca ayrıntılı eski ve yeni bilgiyi araştırıp harmanlayıp nakış işler gibi harika bir kurguya dönüştürüp önümüze sermesi takdire şayandır. İskender Pala kalitesi derim buna. Bir de dönemin, her cenahtan insanını konuşma tarzlarına göre konuşturması, yani bir sokak serserisini kendi tarzı ile, bir sadrazamı kendi kibarlığı ve bilgeliği ile, yabancı uyruklu birini kendi şivesi ile konuşturuyor olması da yazarımızın bilgeliğinden kaynaklanıyor.
Bu kitap hakkında yazılacak bir çok şey var elbet ama inceleme yazabilmek için daha derin bilgiye sahip olmak gerektiğini düşünüyorum. Engin bilgilerle yazılan bir kitabı tam tahlil etmek için biraz bilge olmaya ihtiyaç olduğunu bildiğimden susuyorum çok tavsiye ediyorum.