Puan vermedi·114 syf.····Okunma: 17 Şubat 2025 00:00 Max Porter’ın Lanny adlı romanı, modern edebiyatın en özgün ve etkileyici metinlerinden biri olarak öne çıkıyor. Porter, hem eski büyülü masalları hem de çağdaş İngiliz toplumunun sorunlarını bir araya getirerek hikâyenin zamansızlığını vurguluyor. Kitap, özellikle aile sevgisinin ve ebeveyn olmanın zorlu doğasını keşfederken, aynı zamanda mitler, doğa ve bireysel kimlik üzerine derin bir düşünce alanı sunuyor.
***********
Porter, Lanny'de geleneksel anlatı yapısını reddederek deneysel bir kurgu oluşturuyor. Metin boyunca farklı karakterlerin bakış açılarından anlatılan bölümler, düşünce akışları ve sayfa düzeniyle oynayan görsel unsurlar dikkat çekiyor. Konuşmaların ve bilinç akışlarının iç içe geçtiği bu yapı, kitabın atmosferini daha güçlü kılıyor. Porter, lirik ve kırılgan bir dil kullanarak, hem büyülü hem de rahatsız edici bir anlatım tarzı yaratıyor.
Kitabın başında Ölü Baba Dişotu ile tanışıyoruz, uykusundan uyanmaya başladığında, konuşmaların parçacıklarını, orta İngiltere'den kesitler duyuyor. Köylülerin düşünce ve fikirlerinden beslenmeye bayılır, ama hiçbiri Lanny'ninkinden daha fazla değildir. Kitap ilerledikçe, kulak misafiri olunan konuşmalar daha uğursuz, daha düzensiz hale gelir. Max Porter bunu sayfalara yazılan kelimelere yansıtır; artık dalgalar halinde akmazlar, daha karmakarışık ve öfkeli bir şekilde birbirlerinin üzerinden geçerler, sayfanın dikkatini çekmek için savaşırlar.
Lanny, klasik anlatının çizgisel yapısını kırarak parçalı bir hikâye sunar. Gerçekle mitin iç içe geçtiği bu yapısı, büyülü gerçekçiliğin izlerini taşır.
Ekokritik Yaklaşım: Doğa, kitapta yalnızca bir arka plan unsuru değil, yaşayan bir varlık olarak karşımıza çıkar. İnsanların doğayla olan ilişkisi, yıkıcı etkileri ve dönüşüm süreci, ekokritik bir bakış açısıyla değerlendirilebilir.
Temalar ve Felsefi Yönü
Aile ve Ebeveynlik: Porter, Lanny'de ebeveyn sevgisinin benzersiz şekilde zorlayıcı doğasını inceliyor. Lanny’nin ebeveynleri arasındaki gerilimler ve onların çocuklarına duydukları endişeler, gerçekçi ve dokunaklı bir biçimde işleniyor.
Kayıp ve Keder: Porter’ın Grief is the Thing With Feathers adlı romanında olduğu gibi, burada da kayıp ve keder önemli bir tema olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu kez, kaybın acısı doğaüstü bir varlık olan Ölü Baba Dişotu ile temsil ediliyor.
Mitlerin Gücü ve Zamansızlık: Kitap, eski mitlerin bugünkü dünyada da canlı olduğunu ve onları kendi anlam dünyamıza göre yorumlayabileceğimizi öne sürüyor. Hikâye, okuyucunun yorumuna açık bırakılan birçok gizemli unsur içeriyor.
Lanny, çağdaş edebiyatta deneysel anlatımın ve felsefi derinliğin nasıl birleşebileceğini gösteren önemli bir eser. Max Porter, hem lirik hem de sarsıcı bir dille, okuyucuyu düşündüren, hissettiren ve kendi anlamlarını yaratmaya teşvik eden bir roman sunuyor. Mitlerin, doğanın ve bireysel kimliğin kesiştiği bu hikâye, her okuyucunun kendi bakış açısıyla farklı bir deneyim yaşayabileceği, çok katmanlı bir anlatı olarak hafızalarda yer ediyor.