·120 syf.····Okunma: 14 Şubat 2025 00:00 Geç okunan önemli eserlerde bugün... İngiliz yazar Wirginia Woolf'un 1929 yılında yayımladığı deneme türündeki eseri. İlk defa bir konunun kurmaca olmamasını sevdim zira bu şekilde çok daha etkileyici olmuş. Woolf'un ne kadar zeki olduğunu eser içerisindeki örneklerden anlayabiliriz. Günümüzde görülen kadın karşıtı her şeyin yaklaşık 100 yıl önce de var olduğu ve değişen çok bir şey olmadığını görmek üzdü. Feministlerin doğrudan kadın üstünlüğü olarak ele aldığını iddia edenler olmuş ama alakası yok. Hangi yüz yılda yaşayalım fark etmiyor; kadını toplumdan ve sistemden dışlamak ahmaklıktır, aynı şekilde erkeği de, birbirinden ayrılamazlar. Woolf nedenleri sormak yerine direkt örnek vererek yaratılan bozuk sistemi eleştiriyor. Her ne kadar kurmaca dışı olsa da Shakespeare'in varolmayan bir kız kardeşini yaratması ve kitap içerisinde yer yer bundan bahsetmesi beni ekstra hoşuma gitti. O kadar iyi nokta atışları var ki.. Kesinlikle okunması gereken bir eser.