Hayvan Çiftliği üzerine (insan toplumu da olabilir)
2025 9. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2025 18:40
Hiyerarşik toplumun ırkı, türü, cinsi olmayacağını çok iyi özetleyen bir hikâye. Zulmedenin insanlar olduğunu düşünüp devrim yapan hayvanların zamanla tür ve özelliklerine göre çeşitli sınıflara ayrıldığını görüyoruz. Bu ayrım, doğanın bir yasası mı yoksa zekânın ortalamaya olan üstünlüğü mü? Üzerine düşünmek gerekiyor. Tek başına zekânın üstünlüğü olduğunu söylemek, yüzeysel bir bakış açısına iter. Yönetmek için etik değerleri de yok saymak gerekir. Domuzlar da zekâları ve etik ahlaksızlıklarıyla zaman içinde yönetimi tamamen istedikleri gibi şekillendiriyor ve adeta bir insana dönüşüyor. Bizler de yönetenlerimizin domuza dönüştüğüne çokça şahit olmuyor muyuz? Kimi insanlar at gibi uysaldır, kimi insanlar koyun gibi koyundur, kimi köpekler çıkarına göre sadık birer insandır. Kimi insanlardan hayvanı çıkarırsın, kimi hayvanlara insanı eklersin ve tek bir tür ortaya çıkar: Önder, despot, diktatör, yüce domuz. Bence bu kitabın insanlardan gizlenen sloganı şudur: “İnsanlar ve hayvanlar eşittir, yönetenler domuzdur!”
Alıntı
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,2bin okunma