Kemal’e Tutulan Mercek
2025 7. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2025 21:51
Orhan Pamuk okumak benim için güzel bir zihin uğraşıdır. Gerçek, kurgu, sahte, hakikat hepsi birbirine karışır ve kavramların arasında sınırlar silinir. Bir okuyucu olarak ben de çeşit ağacın bulunduğu bu ormandan pusulasız çıkmaya çalışırım. Orhan Pamuk romanını okurken bende hâsıl olan durumlardan birisi de romanlarını duygularımı daha az işin içine katarak, uzaktan, metne dayanarak okumaktır. Masumiyet Müzesi’nde ise böyle olmadı. Kemal’in içinde bulunduğu durum, itirafları, zayıflıkları, hataları ve onların dile getirilme biçimi diğer kitaplarında görmediğim yakınlığı hissetmemi sağladı, hâliyle romana duygularım karıştı. ———Spoiler —— Kemal Basmacı varlıklı bir ailenin oğludur. Basmacı ailesi Osmanlı’nın yıkılmasının ardından oluşan sermaye ve yerli burjuvazi eksikliğinin temini için Cumhuriyet’in zengin ettiği ailelerden birisidir. Bu yüzden Kemal, Atatürk ilkelerine bağlılık hisseden Avrupai bir karakterdir. Nitekim Kemal dönemin -60’lar 70’ler- zihniyetine göre gayet modern bir ilişki sürdürerek Avrupa’da eğitim almış modern bir kız olan Sibel’le hayatını birleştirme hazırlığındadır. Taa ki Füsun’a olan aşkı onu bu yoldan döndürene kadar. Kemal Şanzelize Butik’te Füsun’u gördüğünde hemen etkilenir. Füsun onun uzaktan bir tanıdığıdır. Füsun, emekli öğretmen bir babanın, terzi bir annenin kızıdır. Ekonomik olarak alt kesme mensuptur. O dönemlerde hoş karşılanmayan güzellik yarışmasına katılmış olan Füsun’un en büyük hayali oyuncu olmaktır. Kemal, Füsun’a aşkı vesileyle toplumun ekonomik olarak alt kesmiyle bir etkileşim içerisine girmiştir. Füsun ve onun ailesi gözünden toplumun diğer yaşamlarını tanımıştır. Kemal, Füsun’la birlikte olmaya başladığında bir heyecan ve kaçamak peşindedir. Çevresinde sıklıkla işittiği mutlu bir evlilik ve “dost “ hayatını
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202460,3bin okunma
ekrem
Bu uzun mu uzun inceleme ve kitap hakkında yorumlarınızı bekliyorum 😊