İnsancıklar (Rusça: Бедные люди; Bednye Lyudi) kitabı, 19. yüzyıl Rus roman yazarlarından Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin kaleme aldığı ilk romandır, 25 yaşında yani 1846 yılında yazmıştır ve yaşlı bir katip Makar Devuşkin ile 20'li yaşlarda olan Varvara Alekseyevna adında bir kıza olan aşkını ve bu kıza karşı gösterdiği saygınlık çabalarını konu alan mektup-roman tarzında bir eserdir. Varvara 14 yaşında iken babasını ve sonraki dönemde de fakirlikten annesini kaybetmiştir. Romanın İngilizce versiyonu Poor People yani Fakir İnsanlar'dır ki yazar da böyle bir aileden geliyordu ve küçük yaşlarda annesini sonra Petersburg'da askeri eğitim alırken babasının ölüm haberini almış ve bundan dolayı kendini suçlu hissetmiş çünkü babasının ölmesini istemiş. Babasının cimri olması nedeniyle yoksulluk içinde geçirdiği yıllarının acısını St. Petersburg’taki Mühendisler Okulu’ndan mezun olduktan sonra savurgan bir yaşam sürerek çıkarmıştır. Babası hem sarhoş hem de kumarbazmış. 6 çocuklu ailenin 2. çocuğu olan Dostoyevski askerlikten sıkılıp roman yazmak istemiş ve mükemmel betimlemeler ile ilk eseri olmasına rağmen bu kitabı yazmış ki yoksulluğu tüm çıplaklığı ile betimlemiş neredeyse oradaki fakirlere siz yardım etmek istiyorsunuz. Lakin ne kadar yoksulluk çekilirse çekilsin asla isyan etmemeyi öğütlemiş; Makar zor duruma düşüyor ve tefeciden borç almaya çalışıyor ama garanti altına almak için değerli bir eşyası olamadığı için para yok diyor. Daha sonra eline bir ödül olarak 100 ruble geçince ne yapacağını şaşırıyor ve sağa sola savurmaya çalışıyor neredeyse yarısını sevdiği Varvara'ya veriyor. O da bu savurganlığına kızıyor tabi. 1960'lara Türkiye'de köyden kente göçü engellemek için çekilen filmleri anımsattı Gurbet Kuşları gibi filmlerde eğer köyde kalmazlarsa başlarına neler geleceği geçiyordu. Burada da eğer sabrederlerse sonunda ödülendirilecekleri vurgulanıyor. Kitapta komşusu yazardır ve onu eleştirir bir şeyler karalıyor diye aslında kendini anlatıyor. Bir günde okunacak bir eser çünkü mektupların sonunda ne olacak diye sabırsızlıkla bekliyorsunuz. Spoiler vermek istemem ama son mektup son günlerde meşhur olan:Dayanabilirsen dayan Ali Cabbar şarkısını anlattı.
Serkan ALANİnsancıklarFyodor Dostoyevski
İnsancıklarFyodor Dostoyevski · Antik Kitap · 201876,9bin okunma