2025 25. kitabı
“Gelin,” sade ve akıcı anlatımıyla beni derinden etkileyen bir roman oldu. Yazar, 1940’lı yılların atmosferini çok iyi yansıtmış. Dönemin toplumsal yapısını, kadınların yaşadığı çaresizliği ve kaderin ağırlığını iliklere kadar hissettiren bir hikâye anlatıyor. Özellikle Zelal’in yaşadıkları, onun duygusal değişimleri ve zoraki seçimleri beni çok üzdü. Kitap boyunca gözyaşlarımı tutamadım. Zelal’in yaşadığı karmaşık duygular içime işledi. Gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenmesi de kitabı daha vurucu hale getiriyor. Okurken hem hüzünlendim hem de düşündüm; geçmişin acıları ve yaşanan çaresizlikler hâlâ günümüzde bir şekilde varlığını sürdürüyor. Bu kitap, kadınların geçmişte nasıl çaresiz bırakıldığını ve hayatlarının ellerinden nasıl alındığını bir kez daha hatırlattı bana. Zelal’in hikâyesi, sadece onun değil, o dönemde yaşayan birçok kadının gerçeğiydi. Seçme hakkı olmadan birilerinin kararıyla şekillenen hayatlar, susmaya mecbur bırakılan kadınlar… Ne yazık ki, yıllar geçse de bu düzen tam anlamıyla değişmiş değil. Bugün hâlâ birçok kadın benzer acıları yaşıyor, baskıya, zorla evliliklere, toplumsal yargılara maruz kalıyor. Bu yüzden “Gelin” sadece geçmişi anlatan bir roman değil, aynı zamanda kadınların mücadelesini hatırlatan bir hikâye oldu benim için.
GelinŞeyma Demir · Dokuz Yayınları · 2025271 okunma