2025 4. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2025 23:57
#kızılçengi #bircahidesonkuromanı @osmanbalcigil @destekyayinlari Selam Sizlere yine kalemine hayran kaldığım #osmanbalcıgil eseri ile geldim. Ve neden okumakta bu kadar geç kaldım diye kendimi sorguluyorum her eser bitiminde... Özellikle dönem tarihi konulu kitaplar seviyorsanız yazarın her kitabını kesinlikle tavsiye ederim. Avuçlarımda Hala Sıcaklığın Var / Deniz Gezmiş Yeşil Mürekkep / Sabahattin Ali Kızıl Çengi / Cahide Sonku Putlar Yıkılırken / Nazım Hikmet Ela Gözlü Pars Celile / Nazım Hikmet 'in annesi İpek Sabahlık / Suat Derviş Şu ana kadar okuduğum eserlerin hepsinde geçmiş zamana gidip bende sanki oradaydım ve olanlara birebir tanık olmuş gibiydim. Her kitabında mutlaka bir diğer kitabının karakterine yer vermiş olsa da asla konular birbirini tekrar etmiyordu. Bu yönüyle çok hoşuma gitti. Aynı hikayeleri yeniden okumuyorsunuz. Kızıl Çengi eserinde Cahide Sonku karşımıza çıkıyor. Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. Türk sinemasının ilk kadın yönetmeni ve oyuncusu. 1919 / 1981 yılları arasında yaşamıştır. Çocuk yaşta bir anda kendini sahne de bulur ve adından söz ettirmeye başlar. Sahnelerin aranan ismi olur. Türkiye 'nin ilk primadonnası Cahide Sonku. Bir yıldız gibi parlıyor lakin alkol onun sonu oluyor.. Hızlı yükseldiği gibi düşüşü de bir o kadar hızlı oluyor. Hem hayatını okuyoruz hemde o dönemde yaşanan olaylara şahit oluyoruz. Hep ekranlarda gördüğümüz sanatçıların zengin hayatlarını biliriz lakin bir de arka planı vardır bilmediğimiz.. Zirveye ulaşan her yıldızın kaçınılmaz sonu Cahide Sonku 'yu da bulur... Bu memlekette erkek karısını yüz kadınla aldatsa mesele olmaz, kadın bir erkekle üç beş saat hoşca vakit geçirse dünyanın sonu gelir. “Birkaç şeyin ters gitme olasılığı varsa, en fazla zarar verecek olan en önce ters gider.” Henüz Osman Balcıgil kalemi ile tanışmamış olan var ise kesinlikle bekletmesin derim @osmanbalcigil kaleminiz daim olsun hocam
Kızıl ÇengiOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 20231,114 okunma