Ne kadar da büyükmüş insanın taşralı egosu.
2025 19. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2025 14:19
Natsume Sōseki'nin Küçük Bey (Bocchan) romanındaki baş karakter, ismi tam olarak belirtilmese de "Bocchan" (Küçük Bey) olarak anılan genç bir adamdır. O, Tokyo'da büyümüş, oldukça dürüst ama bir o kadar da dik başlı ve sabırsız bir karakterdir. Küçük yaşlardan itibaren çevresiyle uyum sağlamakta zorlanmış, açık sözlülüğü ve patavatsızlığı nedeniyle sık sık başı belaya girmiştir. Roman, onun taşrada öğretmen olarak çalışmaya başlaması ve burada yaşadığı kültürel çatışmaları, adaletsizliklere karşı verdiği mücadeleyi anlatır. Bocchan, Tokyo’nun özgür ortamından sonra kırsaldaki ikiyüzlülük ve entrikalarla dolu atmosferde kendini bulmakta zorlanır. Onun en sadık destekçilerinden biri ise çocukluğundan beri yanında olan hizmetçisi Kiyo’dur. Kiyo, Bocchan’a büyük bir sevgiyle bağlıdır ve onun iyi bir insan olduğuna yürekten inanır. Bu karakterin naifliği, dürüstlüğü ve isyankâr ruhu, romanın en dikkat çekici yönlerinden biridir. Utangaç ve çekingen bir tip olan okulda daimî itip kakılan bir öğretmenin içindeki antagonist karakterinin çevredeki tehdit unsurlarıyla kabuğunu kırıp ortaya çıkarması ile gerçek kimliğini bulmasındaki o içsel yolculuğu okuyacaksınız. Nuri Bilge Ceylan filmlerindeki o genel hikayeler gibi. Taşralı zihniyetin aydın sınıfı ile çatışmasını konu alan iyi bir roman.
Küçük BeyNatsume Soseki · Tokyo Manga Yayınevi · 202362 okunma