Bu kitapta akıllıca yapılan şey, iyi bilinen teorilerin (özellikle Nietzsche ve Freud'un teorileri) ve tarihsel figürlerin arka planlarının kurgusal hikayeyle (çünkü Nietzsche ve Breuer hiç tanışmamışlardır) iç içe geçmesidir. Bu da karakterlere derinlik kazandırıyor. Breuer'in Nietzsche konusunda neden bu kadar ihtiyatlı davrandığını ve Freud'un Breuer ile birlikte psikanalizin temellerini nasıl attığını (ki bu gerçekten de gerçekleşti) anlıyorsunuz. Breuer ve Nietzsche'nin takıntıları da açıkça gelişmiştir.
Ama aynı zamanda bir zorluk da var: Karakterler gerçekten var olduğundan ve hayatları hakkında pek çok şey bilindiğinden, kafalarının derinliklerine inmek zordur. Yalom oldukça mesafeli duruyor, dolayısıyla diyaloglardan ağırlıklı olarak erkeklerin durumu hakkında bilgi alıyorsunuz. Breuer'in düşünceleri genellikle ne düşündüğüne ve hissettiğine ilişkin -belki de analiz amaçlı- bağımsız açıklamalardır. Hiçbir yerde somutlaşmıyor, duygulara dahil olmak yerine duygularla ilgili okumaya devam ediyorsunuz.
Bir noktada Breuer takıntısının peşinden gitmeye karar veriyor. Ailesinden ayrılır, âşık olduğu kadını arar, hiçbir plan ve para olmadan Venedik'e gider ve yeni bir hayat kurmaya çalışır. Orada umutsuzluk, Nietzsche'nin daha önce tanımladığı gibi 'tehlikeli derecede istikrarsız bir uçurumun kenarında sallanma' açıkça görülüyordu. Daha sonra gerçekliğe döner ve arkadaşı Freud, kendisine uyguladığı hipnozu anlatır. Farklı bir üslupta bir bölüm, bu beni daha çok cezbediyor. Yalom'un bu üslup değişikliğini çok bilinçli yaptığına inanıyorum ve çok güzel bir anlatım biçimi olduğunu düşünüyorum. Ancak tarzlar değiştirilseydi okumayı daha keyifli bulurdum: %5 mesafeli, %95 sürükleyici. Ama bu benim okuyucu olarak zevkim. Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom